Αναζητηση της απολυτης αληθειας

Παρασκευή 18 Μαΐου 2012

Δε μας χέζεις ρε Χατζηλάμπρου!

Το Βήμα, η νέα αυτή εφημερίδα της Αριστεράς, η Ελευθεροτυπία για να μην πω η Liberation του 21ου αιώνα παρουσίασε νέα (κύρια αριστερά) φυντάνια του Ελληνικού Κενοβουλίου. Ανάμεσα σε αυτούς δυο μέλη της ΚΟΕ. Το Πρίσμα θα ασχοληθεί μόνο με τον ένα. Παραθέτω αυτούσιο το απόσπασμα και ακολουθεί πολυπρισματικός σχολιασμός.

"Ο κ. Β. Χατζηλάμπρου, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στην Αχαΐα, ανήκε προηγουμένως στο ΚΚΕ(μ-λ), ήταν μαοϊκός και από τους πλέον μαχητικούς: «Δεν είμαι πλέον μαοϊστής, είμαι κανονικός αριστερός» λέει σήμερα μετά την προσχώρησή του στον ΣΥΡΙΖΑ και την εκλογή του στο Κοινοβούλιο. Και όλα αυτά οφείλονται στη συνάντηση που είχε με τον κ. Tσίπρα, στη διάρκεια μιας ανθρωπιστικής κρίσης, στον συνοικισμό Ηρώων Πολυτεχνείου: «Είναι ελπιδοφόρος άνθρωπος, ξέρει ακριβώς τι του γίνεται, έχει αντίληψη για όλα τα θέματα, γνωρίζει να συνθέτει καλά» λέει ο κ. Χατζηλάμπρου, αποφεύγοντας ωστόσο να μιλήσει για το μαοϊκό παρελθόν του. Αλλωστε εκείνο που έχει σημασία είναι ότι πλέον ανήκει στην (κανονική) Αριστερά που βρήκε ηγέτη τον κ. Τσίπρα, ο οποίος, όπως λέει, «δεν είναι άνθρωπος των ισορροπιών, πάει πάντοτε ένα βήμα μπροστά».
Εκείνο όμως που φαίνεται ότι τον έκανε να εγκαταλείψει το κόμμα του αλλά όχι τις ιδέες του είναι ότι η Αριστερά πρέπει να συνομιλεί απευθείας με τον λαό και να έχει το λαϊκό αισθητήριο. Οσον αφορά το βασικό σύνθημα που είχαν οι μαοϊκοί, «να τολμάμε να αγωνιζόμαστε, να τολμάμε να νικάμε», δεν διαφέρει πολύ από τα σημερινά «πιστεύω» του. Δεν μετανιώνει που ήταν στο ΚΚΕ (μ-λ), διατηρεί ακόμη στο σπίτι του φωτογραφίες του Μάο, το Κόκκινο Βιβλίο, που τον βοήθησαν, όπως λέει, «να έχω μέθοδο, να αντιλαμβάνομαι την πραγματικότητα και να συνθέτω τις αντιστάσεις»."

Εγώ ήξερα ότι το προηγουμένως το λες για μια αμέσως προηγούμενη ιδιότητα/ενέργεια κτλ. Ο Χατζηλάμπρου είναι μέλος της ΚΟΕ, πριν ήταν της Α/Συνεχεια και μέχρι το σωτήριο έτος 1981 του ΚΚΕ(μ-λ). Επίσης είχε τη φοβερή ιδιότητα να ήταν μαοϊκός ενώ το ΚΚΕ(μ-λ) όχι μαοϊκό δεν αυτοχαρακτηριζόταν αλλά μέχρι και το σκέψη Μάο Τσε-Τούνγκ είχε απορρίψει από ένα σημείο και μετά με ένα προβληματισμό και ανάλυση η οποία καλύπτει το Πρίσμα. Για το μαχητικός δεν ξέρω, δεν απαντώ.

Επίσης απορώ πως ένα στέλεχος μιας οργάνωσης μπορεί και απορρίπτει τα ιδεολογικά χαρακτηριστικά που ασπάζεται η οργάνωσή του και τα οποία αποτελούν υποτίθεται θεμελιακό σημείο αναφοράς της. Τόσο multiculti έχει γίνει η ΚΟΕ, πολυτασική και πολυσυλλεκτική; Στην οποία ΚΟΕ δεν αναφέρεται καθόλου ο Χατζηλάμπρου. Λες να την έκανε από κει και λόγω του τραυματικού της εμπειρίας να την έχει αποκλείσει από τη μνήμη του και η τελευταία του ανάμνηση να είναι το ΚΚΕ(μ-λ);

Επίσης μας λέει ο Χατζηλάμπρου πως πλέον είναι κανονικός αριστερός, πριν τι ήταν δηλαδή αντικανονικός; Και τι θα πει κανονικός δηλαδή; Ηγέτης της κανονικής αριστεράς μας λέει είναι ο Τσίπρας. Ο Τσίπρας ήξερα πως είναι ηγέτης του Συνασπισμού (αν και δεν συμφωνούν όλοι στο ΣΥΝ, ίσως είναι αντικανονικοί). Γιατί δεν πάει στο Συνασπισμό ο Χατζηλάμπρου με τον ηγέτη του; Επιστροφή στην κανονικότητα σύντροφοι, για να θυμηθούμε και το γαλλικό Μάη.

Τον έκανε να εγκαταλείψει το κόμμα του (πριν 30 χρόνια) "ότι η Αριστερά πρέπει να συνομιλεί απευθείας με τον λαό και να έχει το λαϊκό αισθητήριο." Τι λε ρε μεγάλε. Πόσα μέλη είχε το ΚΚΕ(μ-λ), πόσα η ΠΕΣΠ, πόσα η ΠΠΣΠ, πόσα στους λαϊκούς και μορφωτικούς συλλόγους στις γειτονιές; Και πως τα απέκτησε αυτά χωρίς "απευθείας συνομιλία με το λαό και χωρίς λαϊκό αισθητήριο"; Και πως γίνεται ρε φίλε να μην είχε τίποτα από αυτά όταν η μέθοδος, η αντίληψη της πραγματικότητας και η σύνθεση των αντιστάσεων που (λες πως) κάνεις σήμερα μεγάλε όπως λες ήταν πράγματα που σου τα έμαθε τότε το κόμμα; Δηλαδή σας έκανε θεωρητικά μαθήματα και δεν είχατε εργαστήριο και μένατε χωρίς πράξη; Και άρα που έδειχνες την μαχητικότητά σου που λέει το Βήμα, σε προσομοίωση της πραγματικότητας; 

Δεν θα ασχολιόμουν με τον Χατζηλάμπρου αλλά με είχαν πρήξει τόσα χρόνια φίλοι πρώην και νυν Α/Συνεχάδες ή ΚΟΕτζήδες που όλο ναι μαλάκας ο τάδε, αρχίδι ο δείνα αλλά ο Χατζηλάμπρου είναι γαμάτος, είναι έτσι, είναι αλλιώτικος! Με συγχωρείτε κορίτσια αλλά κρίνω από αυτά που διαβάζω και με βάση αυτά που διαβάζω, σιγά τον γαμάτο, γάμησέ τα θα έλεγα!

Άη Σιχτίρ!

ΥΓ Και έτσι όπως πάμε τελικά όλο στο Πρίσμα θα γράφω και άλλη δουλειά δεν θα κάνω.

ΥΓ Από τον καιρό που γνώρισα τους κανονικούς, αγάπησα τους αντικανονικούς!




12 σχόλια:

Κ.Μ. είπε...

To blogging einai ena wraio narkotiko diskola ksefevgeis apo ta dixtia tou :P

Αντίσταση στις γειτονιές! είπε...

"...ενώ το ΚΚΕ(μ-λ) όχι μαοϊκό δεν αυτοχαρακτηριζόταν αλλά μέχρι και το σκέψη Μάο Τσε-Τούνγκ είχε απορρίψει από ένα σημείο και μετά με ένα προβληματισμό και ανάλυση η οποία καλύπτει το Πρίσμα."
Δεν μας το κάνεις πιο λιανά και για μας που είμαστε νεότεροι του χώρου και δεν ξέρουμε πολλά περί του θέματος;

Eρυθρό Πρίσμα είπε...

Στα πλαίσια του 2ου Συνεδρίου του ΚΚΕ(μ-λ) κυκλοφόρησαν θέσεις της Κεντρικής Επιτροπής (μάλλον γραμμένες ή έστω επιμελημένες από τον Χοντζέα) με θέμα "Οι εξελίξεις στο Παγκόσμιο Κομμουνιστικό Κίνημα και η Δημιουργία του Μαρξιστικού-Λενινιστικού Κινήματος στην Ελλάδα".
Αυτές τοποθετούνται πάνω σε τρία ζητήματα.

1) Η διαμόρφωση των κατευθύνσεων του μαρξιστικού-λενινιστικού κινήματος της Ελλάδας σε συνάρτηση με τις εξελίξεις στο παγκόσμιο κομμουνιστικό κίνημα.

2) Εκτίμηση για το έργο και τη συμβολή του Μάο Τσετούνγκ.

3) Το ΚΚΚΕ(μ-λ) και το διεθνές μαρξιστικό-λενινιστικό κίνημα.

εν συνεχεία υπήρχε ένα σύντομο βιβλιογραφικό σημείωμα πάνω στα τρία ζητήματα.

Εκεί γίνεται κριτική του γιατί υϊοθετήθηκε ο όρος και το ρόλο του Λιν Πιάο σε αυτή την υϊοθέτηση αλλά και το που αποσκοπούσε ο Λιν Πιάο. Συνοπτικά η εξύψωση του Μάο σε αυθεντία για να πλασαριστεί μετέπεια ο ίδιος στον ίδιο ρόλο. Αυτά σε συνδυασμό με μια υποκειμενική αντίληψη που οδήγησε σε μια "κινεζοποίηση" του μαρξισμού-λενινισμού υπερτιμώντας την κινεζική εμπειρία ή αν το θέλετε υποτιμόντας την παγκόσμια μ-λ σκέψη και έτσι αποσπώντας την "σκέψη Μάο Τσετούνγκ" από την υπόλοιπη μ-λ θεωρία. Ως εκ τούτου το ΚΚΕ(μ-λ) θεώρησε πως ο όρος μ-λ είναι πιο σωστός ιδεολογικά και πολιτικά από τη σκέψη μαρξισμός-λενινισμος-σκέψη Μάο-Τσετούνγκ. Από πλευράς ουσίας θεωρήθηκε και σωστά πως ο το έργο του Μάο είναι σε συνέχεια αυτού των Μαρξ, Ένγκελς, Λένιν, Στάλιν.

Οι υπόλοιπες οργανώσεις που αυτοπροσδιορίζονταν ως μαρξιστικές-λενινιστικές υϊοθετούσαν το μ-λ σκέψη Μάο Τσε-τούνγκ κατά τα κινεζικά πρότυπα. Μαοϊκός αυτοχαρακτηριζόταν μόνο ο Καραμπελιάς με την ΟΠΑ, μάλλον δάνειο από τη θητεία του στη Γαλλία και την εκεί "Προλεταριακή Αριστερά".
Μαοϊκός ήταν μόν

Jean Sacque είπε...

Τι περίμενες σύντροφε; Πριν από μερικά χρόνια κάτι τέτοιοι τύποι μας καλούσαν να φτιάξουμε τη "χρήσιμη" Αριστερά. Τώρα κατέληξαν στην "κανονική". Απ' ότι φαίνεται το πολύ διάβασμα δεν κάνει και τόσο καλό όσο μας λέγαν όταν ήμασταν μικροί. Ορίστε τα αποτελέσματά του. Όσο και να διαβάσεις στο κοινωνικό πεδίο πάλι άνεργος θα καταλήξεις. Στο πολιτικό πεδίο πάλι το πολύ διάβασμα σε οδηγεί στην αγκαλιά του ρεφορμισμού. Βράστα!

Eρυθρό Πρίσμα είπε...

Ας μην κατηγορούμε το διάβασμα σύντροφε (ειδικά εσύ κουφάλα προσπαθείς να θεωρητικοποιήσεις το γεγονός πως δεν διάβαζες, νομίζεις δεν σε κατάλαβα;)

Δεν φταίει αυτό. Οι 5 ομορφάντρες και ο δικός μας μυστακιοφόρος από την Πτολεμαϊδα και διάβαζαν και έγραφαν (ο τελευταίος το κάνει ακόμη οι άλλοι αποδήμησαν προ πολλού για τον κομμουνιστικό παράδεισο). Κομμουνιστές διάβαζαν κι έγραφαν μέσα στις φυλακές.

Αυτό με τη χρήσιμη το είχα ξεχάσει καλά που μου το θύμησες.

Στο Νεπάλ ενθυμούμαι ένας σύντροφος του Χατζηλάμπρου (τότε) όταν ρώτησε ο Πρατσάντα από που είμαστε (πολιτικά και το ιδεολογικό στίγμα μας) είπε Μάρξισμ-Λένινισμ-Μάοϊσμ. Βασικά μόνο το Πρίσμα δεν είπε Μάοϊσμ. Μια ζωή παρακατιανός γαμώτο.

Επίσης για να πω το γαμώτο μου, το άλλο για τον Τσιριγώτη ήταν σαφώς ανώτερο και είχε λιγότερες επισκέψεις από αυτό.

Απ' ότι φαίνεται η αριστερά δεν έχει ανάγκη την κριτική, το κουτσομπολιό θέλει!

reddove είπε...

http://4.bp.blogspot.com/_EDt_PQzJ_lA/S4AzZ322LuI/AAAAAAAAAPY/dZqn3Z7RxsE/s1600-h/maoist%2Bpainting.jpg

Jean Sacque είπε...

Καλά δεν εννοούσα γενικά το διάβασμα σαν διαδικασία σύντροφε (άλλο αν εγώ δε διάβαζα χε χε...). Την στάση και την ιδεολογική πλατφόρμα του συγκεκριμένου χώρου τη δεκαετία με τις βάτες εννοούσα. Με παρεξήγησες.

Eρυθρό Πρίσμα είπε...

Κάνω την αυτοκριτική μου και σου ζητάω συγγνώμη.

Eρυθρό Πρίσμα είπε...

ΥΓ Ούτε Χρήσιμη - ουτε Κανονική
Αριστερά Μαχόμενη κι Επαναστατική!

Κ.Μ. είπε...

giati re c, den diavases ta tsitata tou Lenin pou dinontai apospasmatika dikeologontas ta panta? Tsk tsk, den ksereis apo taktiki :PPPP

EKSODOS APO THN EUROVISION TWRA - kratikopiisi twn mousikwn etairiwn

Αλεξ είπε...

φίλε στήνεις έναν άνθρωπο στον τοίχο με βάση ένα άρθρο που δημοσιεύει το Βήμα...του οποίου αρχισυντάκτης είναι ο Πρετεντέρης...επέτρεψε μου να αμφιβάλλω αν το νόημα όσων είπε ο Χατζηλάμπρου είναι αυτό που προβάλλουν οι συγκεκριμένοι.

Eρυθρό Πρίσμα είπε...

Άλεξ η ανάρτηση αυτή είχε ανέβει αρκετές ημέρες μετά τη δημοσίευση του Βήματος, τόσες ώστε ο Χατζηλάμπρου να είχε χρόνο να διαψεύσει τα όσα δημοσίευσε το ΒΗΜΑ. Μέχρι σήμερα απ' όσο ξέρω δεν το έχει κάνει.

Επίσης χρησιμοποίησα κατά βάση τα τμήματα του άρθρου το Βήματος τα οποία ήταν σε εισαγωγικά και τα οποία άρα αποδίδονται ευθέως σε λεγόμενα το Χατζηλάμπρου και όχι στο πως τα "μετέφραζε" ο συντάκτης του άρθρου.

Έχει γίνει της μόδας η χρήση του Βήματος από διάφορους αριστερούς, κομμουνιστές, επαναστάτες κτλ οι οποίοι αραιά και που γκρινιάζουν για το πως το Βήμα παρουσίασε αυτά που είπαν στα φιλαράκια τους που δουλεύουν εκεί. Ας πρόσεχαν όταν μιλούσαν σε ένα έντυπο του οποίου όπως σωστά αναφέρεις, αρχισυντάκτης είναι ο Πρετεντέρης.