Αναζητηση της απολυτης αληθειας

Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2011

Σκέψεις πάνω στη 48ωρη

Το Πρίσμα για άλλη μια φορά βγαίνει εκτός προγράμματος. Οι εξελίξεις τρέχουν και η απροθυμία του να στρωθεί και να (κατα)γράψει τις σκέψεις του την ώρα που πρέπει, τον βγάζουν εκτός προγράμματος αναρτήσεων.

Εν ολίγοις θα ασχοληθώ με τα τεκτενόμενα της 48ωρης για τα οποία δεν είχα πρόθεση να γράψω άμεσα.

Ας αρχίσω με τις 19 Οκτώβρη. Η απεργιακή κινητοποίηση ήταν πραγματικά εκπληκτική. Οι μάζες συνέρρεαν από παντού και συνεχώς. Τα οργανωμένα μπλοκ κινούνται με βήμα σημειωτό και η απόσταση Μουσείο-Σύνταγμα διανύεται με ρυθμούς χελώνας.

Στο Σύνταγμα τα πράγματα κυλούν σχετικά ήρεμα μιας και οι διαταγές των δυνάμεων καταστολής φαίνεται να είναι πως πάση θυσία δεν πρέπει να δράσουν παρά με πολύ φειδώ στη χρήση βίας, χημικών και κρότου-λάμψης. Γι αυτό το λόγο η άγρια νεολαία ξεσάλωσε στη ρήψη μπουκαλιών και πετρών. Σε κάποια φάση βέβαια που την έπεσαν τα ΜΑΤ στο κάτω μέρος της πλατείας γκάζωσαν και κινδυνεύσαμε να ποδοπατηθούμε από την άτακτη οπισθοχώρηση προς την Φιλελλήνων διαφόρων “συγκρουσιακών” και όχι μόνο.

Κάπως έτσι τελείωσε η πρώτη μέρα.

Ημέρα δεύτερη μέρα, 20 Οκτώβρη.

Η μέρα ξεκίνησε με ενθαρρυντικά μηνύματα μιας και οι μάζες συνέρρεαν προς το Σύνταγμα και αν δεν συνέβαιναν όσα συνέβησαν πιθανό να είχαμε ακόμη μεγαλύτερη προσέλευση και κατά τις απογευματινές ώρες. Εδώ σταματάω τα “αν” και πάω στα όσα έγιναν.

Το ΠΑΜΕ είχε δηλώσει περικύκλωση...παρόλα αυτά το πρωί πηγαίνοντας προς την Κλαυθμώνος δεν είδα την Βουλή περικυκλωμένη...δε βαριέσαι! Φτάνοντας όμως στο Σύνταγμα είδα το ΠΑΜΕ να βρίσκεται στην Αμαλίας (δικαίωμά του) κάνοντας αλυσίδες προς τον υπόλοιπο κόσμο με πλάτη στα ΜΑΤ που βρίσκονται μπροστά στη Βουλή.

Σε κάποια φάση το μεσημεράκι κι εκεί που πήγαινε χαλαρά η φάση ξαφνικά από μακριά, Όθωνος και Φιλελλήνων στο περίπου, είδα μια περίεργη κινητικότητα περίπου έξω από τη Μ. Βρεττανία. Πλησίασα από την κάτω μεριά μπαίνοντας στην πλατεία όπου είδα αυτό που είχα υποθέση. Σύγκρουση ανάμεσα σε μέλη του ΠΑΜΕ (ή του ΚΚΕ ή της ΚΝΕ ή των ΚΝΑΤ ή όπως θέλει ας το πει ο καθένας) και διαφόρων άλλων και διαδηλωτών (ή έστω μη κουκουλοφόρων) και “μαύρων”. Το ποιος ξεκίνησε τι δεν μπορώ να το ξέρω ως προς το τι είδα εγώ. Αυτό που είδα όμως εγώ ήταν εξέλιξη σύγκρουσης μεταξύ συμμοριών ως προς τον τρόπο διεξαγωγής της.
Να πετάγονται ή να ωθούνται από την περιφρούριση του ΠΑΜΕ προς το κενό (2-3 μέτρα) διαφόρων που όσο μπορούσα να δω μιας και δεν ήμουν μακριά ούτε κουκούλες είχαν ούτε τίποτα. Να φεύγουν μαρμαρόπετρες ανάμεσα στα άλλα νομίζω διέκρινα και μια μολότωφ από την άλλη και από ένα σημείο και μετά οι μαρμαρόπετρες να εναλλάσονται κι από τα δυο στρατόπεδα. Εν ολίγοις ήταν μια μάχη με αδιαφορία για τον “άλλο”, για το αν θα πεθάνει κανείς ή θα τραυματιστεί σοβαρά.

Στις επιθέσεις και αντεπιθέσεις μεταξύ των δυο πλευρών είχαμε σίγουρα τραυματισμούς κόσμου άσχετου ως προς τις δυο πλευρές ή ως προς την σύγκρουση, εννοώντας κόσμου που πήγε να δράσει πυροσβεστικά. Η κάθε πλευρά χτυπούσε τους απέναντι θεωρώντας τους ένα. Όποιος ήταν στην Αμαλίας ήταν αυτομάτως ΠΑΜΕ, όποιος βρισκόταν στη Σταδίου ήταν αυτομάτως “μαύρος” ή “προβοκάτορας”, και τους άξιζε μέχρι και ο θάνατος για την ιδιότητά τους αυτή.

Να πω πρώτα ότι αυτό το γεγονός λειτούργησε ως προβοκάτσια ολκής και επέδρασε διαλυτικά για την κατά τα άλλα μεγάλη συγκέντρωση. Η άποψή μου είναι πως μια προβοκάτσια σε στυλ Marfin δεν θα μετρούσε για τον κόσμο που κατεβαίνει πλέον. Έχει ξεπεράσει τέτοιου τύπου ατομικές ενέργειες που γίνονται μακριά από αυτόν και εύκολα τις θεωρεί ξένες σε αυτόν πλέον. Η προβοκάτσια που ξετυλήχθηκε μπροστά στα μάτια μας όμως την Πέμπτη όντως επέδρασε στο σύνολο των παρευρισκομένων. Ουδής περίμενε τόσο μένος ανάμεσα σε δυο αυτοπροσδιοριζόμενες αντισυστημικές δυνάμεις.

Λίγο μετά τα ΜΑΤ αρχίζουν επιχειρήσεις σκούπα εντός της Πλατείας και στους γύρω δρόμους και αμέσως μετά αποχωρεί και το ΠΑΜΕ. ΑΥΤΑ!

Συμπεράσματα από την δεύτερη μέρα (σε τυχαία σειρά):

  1. Το ΚΚΕ ανέλαβε τον ρόλο της περιφρούρησης της Αμαλίας
  2. Κανείς δεν θα έμπαινε στη Βουλή, υπήρχε-δεν υπήρχε ΚΚΕ εκεί. Εάν οι μάζες θέλανε να μπουκάρουν στη Βουλή θα έμπαιναν και θα έπαιρναν και το ΚΚΕ αμπάριζα.
  3. Το ΚΚΕ εμπόδιζε μεν τους μπάχαλους να παίξουν με τα ΜΑΤ όπως έκαναν μια μέρα πριν αφενώς αφετέρου εμπόδιζε κι όποιον ήθελε να διαδηλώσει έμπροσθεν της Βουλής. Όπως και να έχει έκανε αλυσίδες προς τον κόσμο και όχι προς το σύστημα.
  4. Η όλη δράση εκατέρωθεν υπήρξε προβοκατόρικη για το κίνημα.
  5. Και το ΠΑΜΕ και οι...διαδηλωτές (μπάχαλοι και μη) που βρέθηκαν από την άλλη μεριά λειτούργησαν δολοφονικά απέναντι σε όποιον θεωρούσαν ως εχθρό τους.
  6. Ο θάνατος του διαδηλωτή είναι αποτέλεσμα της κρατικής βίας.
  7. Η συντριπτική πλειοψηφία των δυνάμεων που πήραν θέση, την πήραν με βάση τις δικές τους ιδεοληψίες ή για να δικαιολογήσουν δικές τους ανάλογες (μελλοντικές) “πρακτικές” και όχι με βάση την κριτική των όσων έγιναν. Έτσι είχαμε από τη μια δικαιολόγηση των αλυσίδων του ΠΑΜΕ από όσους φιλοδοξούν να το αντικαταστήσουν ή που θα έκαναν τα ίδια (από τον ΣΥΡΙΖΑ και την ΑΝΤΑΡΣΥΑ έως το ΜΛ-ΚΚΕ και την Περιεκτική Δημοκρατία) ή που βγάλανε λάδι τη δολοφονική τύπου επίθεση της άλλης πλευράς (ΑΚ Αθήνας, Συσπείρωση Αναρχικών). Πιο σοβαρές ανακοινώσεις κατ' εμέ υπήρξε εκτός από του ΚΚΕ(μ-λ), της ΟΚΔΕ και του ΕΕΚ παρότι οι τελευταίες δυο οργανώσεις το παράκαναν στη χρήση του όρου σταλινικός και διαφόρων άλλων εκφράσεων. Ρε παιδιά ή εμείς είμαστε σταλινικοί ή το ΚΚΕ, αποφασίστε. Επίσης μου άρεσε η τοποθέτηση του ΣΜΕΔ (Σωματείο Μεταφραστών, Επιμελητών, Διορθωτών).
  8. Δεν συμμετείχε το σύνολο του “χώρου” στη σύγκρουση και τμήμα του τις έφαγε από τα ΚΝΑΤ ενώ προσπαθούσε να λειτουργήσει πυροσβεστικά.
  9. Δεν συμμετείχαν στο ξύλο μόνο ανάρχες αλλά και άλλοι. Τουλάχιστον δεν ταιριάζουν ενδυματολογικά στην κατηγορία “αναρχία”. Αυτό πρέπει να προβληματίσει κύρια το ΚΚΕ του οποίου η στάση (και δεν αναφέρομαι μόνο στην απεργία) έχει δημιουργήσει ένα τόσο εχθρικό ακροατήριο.
  10. Πρέπει να ανοίξει μια σοβαρή συζήτηση για το πως επιλύονται οι αντιθέσεις στους κόλπους του λαού, όπως θα έλεγε και ο Πρόεδρας. Και να απομονωθούν ομάδες που ακολουθούν άλλου τύπου τακτικές φασίζουσες ή φασιστικές.

17 σχόλια:

Κ.Μ. είπε...

Χρίστο με αναγκάζεις τώρα να σου κάνω κριτική, και να δηλώσω ότι δεν θέλω να σου κάνω κριτική.

1.) Είναι όντως προβοκάτσια ότι το Κόκκινο Πρίσμα βγαίνει εκτός προγράμματος.

2.) Στο λινκ που σου έστειλα σε e-mail http://seisaxthia.blogspot.com/2011/10/blog-post_7659.html έχει καταγραφή μια σειρά από περιπτώσεις, όπου το κράτος χρησιμοποίησε παρακρατικούς να ανακατευθούν με το πλήθος και προβοκάρουν τις πορείες. Το ερώτημα είναι λοιπόν τι μπορούμε να κάνουμε για να το αντιμετωπίσουμε αυτό; α) Κάνεις κατήχηση και προσπαθείς να τους πείσεις να σταματήσουν να είναι ασφαλίτες, β) Τους αφήνεις να δράσουν και λες «δεν είναι δική μου δουλειά», γ) Τους γαμάς στο ξύλο. Εκτός αν υπάρχει δ, νομίζω πως το 3ο είναι η μοναδική επιλογή. Ως εκ τούτου, οφείλεις να μας πεις με ποιόν άλλο τρόπο παρά με περιφρούρηση θα μπορούσε να γίνει αυτό. Αν όμως έχεις περιφρούρηση, με ποιο τρόπο θα μπορούσε να δράσει διαφορετικά από ότι το ΠΑΜΕ; Εσύ τι περιφρούρηση πιστεύεις πως πρέπει να έχει το κίνημα;

3.) Σε σχέση με το προηγούμενο, οφείλουμε να μελετάμε την πραγματικότητα με επιστημονικό τρόπο. Μια πτυχή της επιστημονικής ανάλυσης είναι να δούμε με ποιο σκοπό έκανε περιφρούρηση το ΠΑΜΕ. Για αυτό το λόγο έχει μεγάλη σημασία το γεγονός πως όντως αν δεν υπήρχε το ΠΑΜΕ ο κόσμος δεν θα έμπαινε στην βουλή (πράγμα που αποδεικνύεται εύκολα, καθώς αφού έφυγε το ΠΑΜΕ δεν είχαμε τίποτα διαφορετικό από το «μια από τα ίδια». Ως εκ τούτου ο «σκοπός» για περιφρούρηση του κοινοβουλίου και τέτοιες χαζομάρες είναι παντελής αναληθής. Την συγκέντρωση διαμαρτυρίας τους περιφρουρούσαν (συμπεριλαμβανομένου του περιεχομένου).

4.) Όχι δεν ήταν η ανακοίνωση του ΚΚΕ-μλ καλή. Δεν μπορώ να καταλάβω πως είναι δυνατόν σε άλλα θέματα να λες «ίσες αποστάσεις δεν υπάρχουν», αλλά εδώ να παίρνεις ίσες αποστάσεις. Δηλαδή σε γεγονότα που αφορούν το εργατικό κίνημα παίρνεις ίσες αποστάσεις; Προσωπικά πιστεύω πως η ανακοίνωση της Ανταρσυα, του ΜΛ-ΚΚΕ και της περιεκτικής δημοκρατίας ήταν σαφώς ποιο ορθές και ξεκάθαρες.

5.) Έχουν περάσει 5 ημέρες, έχουμε μπάχαλους να δρουν με συγκεκριμένο τρόπο από την Πέμπτη μέχρι σήμερα. Η Rosa Nera στα Χανιά διέλυσε την συνέλευση των φοιτητών, βγαίνουν ενημερώσεις στο indymedia για το που βρίσκονται μέλη του ΠΑΜΕ, κυνηγάνε Κνίτες στις σχολές και στις γειτονιές (γιατί στους εργασιακούς χώρους δεν μπορούνε, καθώς δεν γνωρίζουν κατά που πέφτουν οι εργασιακοί χώροι) κλπ. Ιδιαίτερα μετά από 5 ημέρες τέτοιων γεγονότων ίσες αποστάσεις δεν μπορούν να υπάρξουν. Αυτός που πλήττεται από αυτά είναι το εργατικό και νεολαιίστικο κίνημα.

6.) Δεν μιλάμε για αντιφάσεις του κινήματος γενικά, αλλά για πρακτικές μπαχάλων που τις κάνουν χρόνια, άλλες φορές ενάντια σε άλλους χώρους πέραν του ΠΑΜΕ και αυτό το ξέρεις.

7.) Εγώ από το zougla είδα μονόπλευρα τους μπαχάλους να πετάνε μάρμαρα και μολότοφ, και από φωτογραφίες με σφυρί ενάντια σε 60+ ηλικίας άνθρωπο κλπ. Εντυπωσιάζει το γεγονός πως στα διάφορα indymedia «σοκάρονται» από τα βίντεο με τους ΠΑΜΙΤΕΣ να χτυπάνε με ξύλα, αλλά δεν σοκάρονται από τις πέτρες και τις μολότοφ. Αυτό είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακό.

reddove είπε...

προσωπικα η καλυτερη ανακοινωση που εχω διαβασει ειναι αυτη απο την παρεμβαση στη φιλοσοφικη αθηνας. Οι ανακοινωσεις της πλειοψηφιας της εντος εκτος αναλλαξ αριστερας ηταν αισχρες. Οι ανακοινωσεις που αναφερεις ειναι σαφως καλυτερες, αλλα για εμενα το "ισες αποστασεις" δε μου φαινεται σωστο, γιατι αντιμετωπιζεται το πραγμα ως μια συγκρουση συμμοριων (που σε ενα βαθμο ηταν) και αποκρυβονται σημαντικες πολιτικες πτυχες των γεγονοτων. Προφανως δε θα εμπαινε ο κοσμος στη βουλη. Αλλα το κρατος θα χρεωνοταν πολυ μεγαλο κοστος για να καταστειλει ολη αυτη τη λαικη οργη, πραγμα που το αλαφρυνε το κκε, περιφρουροντας αυτο τη βουλη, και πλεον αυτο που βγηκε ηταν μια συγκρουση μεταξυ διαδηλωτων. Ακομα και ο θανατος του αγωνιστη εργατη, ο οποιος απο οτι φανηκε προηλθε απο τα χημικα, και ουδεμια σχεση ειχε με τις συγκρουσεις με την περιφρουρηση του παμε, φροντισε το κομμα να τον συσκοτισει αποδιδοντας τον "στους κουκουλοφορους". Για εμενα η μονη ανακοινωση που θετει αυτα τα πολιτικα ζητηματα σε μια πιο σωστη βαση, ενω ταυτοχρονα κραταν αποστασεις απο τις οποιες καφριλες γινανε εναντιον διαδηλωτων, ειναι η ανακοινωση των αναρχικων της φιλοσοφικης http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=1347502. Απο εκει και περα αυτη η επιμονη της αριστερας για τους κουκουλοφορους, ακολουθοντας την κκεδιστικη γραμμη καλυτερα απο τους κνιτες, και ταυτιζοντας με αυτες τις πρακτικες ολο τον α^ν χωρο ειναι αρκετα υποπτη και σιγουρα προβοκατορικη. Ολο αυτο το γλυψιμο στο παμε δε νομιζω πως προκυπτει λογω ηλιθιοτητας, για καποιους αλλους ισως, αλλα για αυτους σιγουρα υπαρχουν πολιτικες σκοπιμοτητες απο πισω. Και αναφερομαι σε γεγονοτα οπως αυτα εδω http://lapositiondutireurcouche.blogspot.com/2011/10/blog-post_25.html. Ελπιζω μονο αυτη η γραμμη να μην ειναι ικανη να διαταραξει συντροφικες σχεσεις που με πολυ κοπο εχουν δομηθει, γιατι δε βλεπω αλλο λογο να γινεται ολο αυτο περα απο την πολωση εντος κινηματος μεταξυ πολιτικων χωρων σε μη πολιτικη βαση που εξυπηρετει σκοπους που δεν μπορω να διακρινω επακριβως, αλλα μαλλον εχουν σχεση με τη στοχευση που βαζουν τον τελευταιο καιρο δυναμεις οι οποιες στρεφομενες στο κεντρικο εκλογικο παιχνιδι μαλλον εχουν αναγκη καποιους αλλους συμμαχους αντι για καποιους που ειχαν μεχρι τωρα.

Για να κλεισω, ο συμμοριτοπολεμος μπαχαλων-κκε δεν ειναι κατι πρωτοφανες, και πριν ενα μηνα γινονταν διαφορα πραγματα, και δεν εχω σκοπο να ασχοληθω. Ας σκοτωθουν ολοι μεταξυ τους να ησυχασουμε. Αλλωστε η βια και του ενος και του αλλου εχει στραφει και σε αλλους πολιτικους χωρους και δεν προκειται να παρω πανω σε αυτο θεση. Δε με νοιαζει αν καψουν τα γραφεια του κκε στην καρδιτσα ουτε αν βρουν 10 κνιτες αυτον που τα εκαψε και τον σαπισουν. Το κκε επελεξε πανελλαδικα να κανει ενα συγκεκριμενο πραγμα την πεμπτη, ειχαμε ενα νεκρο του οποιου τη μνημη βεβηλωσε γιατι ακριβως ηταν απο τους δικους του και μπορουσε να το κανει χωρις κοστος, και αυτα για εμενα ειναι το ζητημα και τα υπολοιπα απλα λεπτομεριες.

Κ.Μ. είπε...

Reddove παρ’ ότι μάλλον δεν απευθύνεσαι σε εμένα, κάποια σχόλια

1.) Τουλάχιστον από τις ανακοινώσεις που έχω δει εγώ, δεν έχω δει πουθενά συμψηφισμό ολόκληρου του αναρχικού χώρου, αλλά τουναντίον στους διάφορους μπάχαλους.

2.) Κριτήριο της αλήθειας είναι η πράξη, και όπως δεν επιβεβαιώθηκαν τα περί «μπασίματος» στην βουλή στην πράξη, δύσκολα θα μπορέσει να επιβεβαιωθεί το περί εκλογικής συνεργασίας. Πχ. τι εκλογική συνεργασία θα μπορούσε να είχε η Περιεκτική Δημοκρατία με το ΚΚΕ; Τουναντίον κατά τη γνώμη μου πρόκειται για (σωστή) συνειδητή επιλογή. Για πόσο καιρό θα αφήνουμε διαφόρους μπάχαλους να αλλοιώνουν το περιεχόμενο των διαδηλώσεων;

3) Σε σχέση με το πάνω 2 φώτο http://www.sportdog.gr/sites/default/files/imagecache/lightbox_full/article/2011_10/2011-10-21-dimarelos.PNG
http://www.alfavita.gr/kados/191011abc8.jpg

4.)Υπάρχουν αρκετοί τρόποι αντιμετώπισης των γεγονότων. Ένας τρόπος είναι η πόλωση, η αναπαραγωγή πρακτικών και ιδεολογημάτων που έχουμε ξαναδεί στο παρελθόν και μας πάνε σαφέστατα πίσω. Υπάρχει όμως και ένας άλλος τρόπος, της δημιουργικής ενασχόλησης με τα γεγονότα, της κατανόησης των αντιφάσεων και προχώρημα σε κάτι καλύτερο. Και εδώ θέλει πράξεις. Έχει κανένας τα κότσια να μας βγάλει από την κατάντια που ήμαστε σήμερα;

Κ.Μ. είπε...

arketa orimi h anakoinwsh ths ESE thessalonikis, oso kai an diafonw me kapia apo auta: http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=1347826

KK είπε...

Δε θα ξαναπώ αναλυτικά τα ίδια και τα ίδια που γράφω στη μπλογκόσφαιρα και όσο με άφησε η ΣΟ στο ίντυ. Μόνο το εξής: η σύγκρουση που έγινε στο Σύνταγμα, αφορά δύο δυνάμεις που έχουν συκοφαντήσει, σαμποτάρει ή υποτιμήσει κάθε μαζική κίνηση κόσμου τα τελευταία χρόνια ως υποταγμένη, πασόκικη, συντεχνιακή, μικροαστική, αποπροσανατολιστική. Δεν μπορούν τώρα να εμφανίζουν το μηχανισμό τους σαν "κίνημα", και να έχουν το θράσος και την απαίτηση από τον κόσμο τους κινήματος να συνταχθεί πίσω τους γιατί αλλιώς κάνει πλάτες στον αντίπαλο. Υπάρχει και η τρίτη, κινηματική αντίληψη που έπρεπε να πρεσβεύσει η (όποια...) αριστερά διαθέτει αυτός ο τόπος.

Γι' αυτό πιστεύω ότι η ανακοινώσεις μας ήτανε σωστές, όπως και των τροτσκιστών αν και μπόλικη αντικομμουνιστική γαρνιτούρα. Οι ανακοινώσεις της υπόλοιπης αριστεράς βγάζουν λάδι το ΠΑΜΕ, της φιλοσοφικής και των λοιπών αναρχικών τους μπάχαλους. Η ΕΣΕ είναι λίγο πιο αυτοκριτική.

Τέλος, οι επιθέσεις των αναρχικών σε τραπεζάκια και γραφεία, η απαγόρευση μοιράσματος προκηρύξεων σε πρωτοετείς, είναι φασιστικές λογικές και φυσικά μας αφορούν! Να που οδηγεί η αίσθηση του αλάθητου που πηγάζει από το ότι "το κόμμα είναι καταπιεστικό, εμείς απελευθερωτικοί" - ό,τι και αν γίνει.
Την ελευθερία του ατόμου όπως την εφαρμόζετε να τη χαίρεστε κύριοι. Εγώ πάντως ανέκαθεν ήμουν μα την ελευθερία των λαϊκών μαζών.

ΚΚ είπε...

Όπως φυσικά μας ένοιαζε και αυτό: http://www.youtube.com/watch?v=GTiOb35SSs0

reddove είπε...

δεν ηταν οποιος συγκρουστηκε στο συνταγμα με το παμε μπαχαλος, ουτε καν ηταν ολοι αναρχικοι. Το να θεωρεις τη συγκρουση εκει με συγκρουση συμμοριων ειναι προβληματικο. Η ανακοινωση της φιλοσοφικης κραταει αποστασεις απο τις καφριλες που γιναν αλλα εγω δε θεωρω πως το κεντρικο εκεινης της μερας ηταν οι μπαχαλοι, με την εννοια πως η προβοκατορικη σταση του κκε ηταν αυτη που το προκαλεσε ολο αυτο γιατι αυτη ηταν και η επιδιωξη του, αρα αυτο πρεπει να τα χρεωθει.

reddove είπε...

και εχω μαθει ολα αυτα τα χρονια στο πανεπιστημιο πως καποιοι εχουν στο πολιτικο τους dna τετοιες μορφες δρασεις. Προσωπικα δεν τις επιλεγω και τις κανω κριτικη αλλα δεν εχει νοημα να πεις πως αυτοι θα επρεπε να φερονται διαφορετικα. Οπως οταν μαζευονται δαπ πασπ και πλακωνονται ετσι και τωρα δε βρισκω νοημα να παρω θεση μεταξυ τους απο τη στιγμη που και οι δυο μεριες κανουν καφριλες και απο τη στιγμη που βια εχω δεχτει κατα καιρους και απο τις δυο αυτες μεριες. Ας σκοτωθουν μεταξυ τους, πραγματικα, αρκει να το κανουν μακρυα απο το κινημα και τις διαδικασιες του γιατι εκει μακρυα ανηκουν.

ΚΚ είπε...

Το τελευταία δύο σου σχόλια είναι αντιφατικά ή είναι η ιδέα μου;
Πώς γίνεται να είναι "σύγκρουση συμμοριών" από τη μία και από την άλλη να ευθύνεται κυρίως το ΚΚΕ;

reddove είπε...

το περι συγκρουσης συμμοριων αφορα τα παρεπομενα

Eρυθρό Πρίσμα είπε...

Έχουν οριμάσει οι συνθήκες για τη δευτερολογία μου η οποία λόγω των πολλών ζητημάτων θα γίνει με δόσεις. (Ευχαριστώ τους πιστούς μου φίλους, συναγωνιστές, συντρόφους και αναγνώστες για την κατανόηση)

Κώστα έχω να δηλώσω πως ένας από τους στόχους αυτού του ιστολογίου πέρα από αυτο-ψυχανάλυση είναι η δημιουργία όρων για διάλογο, στα πλαίσια του οποίου υπάγεται η συντροφική και άρα καλοπροαίρετη κριτική.

Υπό αυτή την έννοια θέλω να μου κάνεις κριτική η οποία και είναι ειλικρινά καλοδεχούμενη.

Δεν είμαι, ούτε ήμουν ποτέ, ενάντια στην ύπαρξη περιφρούρησης, το αντίθετο. Το ζήτημα είναι πως δεν θεωρώ πως το ΠΑΜΕ περιφρουρούσε τη συγκέντρωσή του και μόνο. Αυτή την αίσθηση την είχα και όχι μόνο εγώ από το πρωί.

Μάλιστα οι εικασίες ήταν πως όταν (ή εάν έφευγε) το ΠΑΜΕ, το οποίο κατά τα φαινόμενα, τουλάχιστον στα μάτια μου (και όχι μόνο), είχε αναλάβει ρόλο περιφρουρητή της Βουλής, θα είχαμε πιθανές ενέργειες hit and run.

Μην συγχέουμε πράγματα και καταστάσεις. Ο κόσμος δεν θα έμπαινε στη Βουλή γιατί αυτό ήθελε κάτι πολύ περισσότερο από οργή. Επίσης ακόμη και το να το επιχειρούσε αυτό δεν θα γινόταν αναίμακτα. Δηλαδή ρε Κώστα όποτε στήνεται μια διμοιρία ΜΑΤ απέναντί μας αυτό γίνεται επειδή ντε και καλά θα κάναμε ντου κάπου; Πάντα έχει ΜΑΤ στα Λουλουδάδικα στην οποιαδήποτε πορεία και ναι περιφρουρούν τη Βουλή ασχέτως διαθέσεων κόσμου.

Εδώ ανοίγω μια παρένθεση. Το ότι δεν θα έμπαινε ο κόσμος στη Βουλή δεν αποδεικνύεται με το τι έγινε μετά που έφυγε το ΠΑΜΕ όπως λες, εγώ το συμπεραίνω με βάση το σε τι φάση έπρεπε να βρίσκεται αυτός ο κόσμος και που δεν ήταν. Κι αυτό γιατί πριν φύγει το ΠΑΜΕ τα ΜΑΤ χτύπησαν τους πάντες πλην ΠΑΜΕ με στόχο να εκκενωθεί το Σύνταγμα και τα πέριξ, εμείς χτυπηθήκαμε για τελευταία φορά στη συμβολή Σταδίου με Καραγιώργη Σερβίας. Και δεν ξέρω πόσο τυχαίο ήταν πως αφού διαλύθηκε το σύμπαν από την κρατική καταστολή επιλέγει και το ΠΑΜΕ να αποχωρήσει ενώ και η ψηφοφορία ήταν σε εξέλιξη, και επίθεση δεν δέχονταν κτλ.

Η ανακοίνωση του ΚΚΕ(μ-λ) και άλλων δεν είχε τη λογική ίσων αποστάσεων. Είχε τη λογική κριτικής και στο ρεφορμισμό-ρεβιζιονισμό και στον αναρχισμό. Εγώ έτσι την καταλαβαίνω. Συμμορίτικη λογική επί της σύγκρουσης είχαν και οι 2, το ΚΚΕ έπειτα έκανε καταδρομική από τη Βουκουρεστίου και χτυπούσε αδιακρίτως και επίσης είδα με τα μάτια μου να σπρώχνουν κόσμο στο κάτω μέρος της πλατείας, το γεγονός πως προηγήθηκαν συμμορίτικα χτυπήματα (μολότωφ, πέτρες) και από τους μαύρους δεν αγιάζει τα δικά σου μέσα.

Αυτό πάει στο (7). Δεν ήταν μονόπλευρα τα πράγματα, επίσης υπάρχει βίντεο που στην αρχή δείχνει μόνο αντεκλίσεις με πολύ μπινελίκι (το τραβάει μάλλον ερασιτέχνης που βρίσκεται από την πλευρά του ΠΑΜΕ) και σε κάποια φάση τα μέλη του ΠΑΜΕ χτυπάνε κάποιους από τους μπροστά (ακουκούλωτοι κατά βάση διαφόρων ηλικιών και μάλλον και απόψεων) θεωρώντας ίσως πως έτσι θα υποχωρούσαν οι μεν. Δυστυχώς δεν έχει αντιληφθεί όντας απών εδώ και 3 χρόνια (από Δεκέμβρη 2008) από τον υπόλοιπο χώρο και χωροταξικά από το πως λειτουργούν τέτοιες ομάδες. Δεν θεωρώ ντε και καλά πως είναι παρακρατικοί αλλά θεωρώ πως η δράση είναι προβοκατόρικη.

Είδα τύπους που είδα (ως προς τη λογική και τον τρόπο δράσης) στο γήπεδο μια βδομάδα πριν, μπορεί να είναι και οι ίδιοι. Γενικά άμα δει κάποιος τα πρώτα πλάνα θα καταλάβει πως υπήρξε εκεί ένα συνοθήλευμα κόσμου, αναρχικοί, απολίτικοι, χούλιγκαν, πιθανώς απεργοί-εργαζόμενοι-συνταξιούχοι κτλ.

Eρυθρό Πρίσμα είπε...

Το τι ακολούθησε Κώστα θεωρώ εμπίπτει σε μια λογική ξένη προς εμένα που την χρησιμοποιεί η αναρχία αλλά κατά καιρούς και το ΚΚΕ και μέρος της εξωκοινοβουλευτικής. Δηλαδή η "επίλυση" ή η "απάντηση" σε πολιτικά ζητήματα με άλλα μέσα, με τη βία. Πολλά τέτοια σκηνικά έχω να θυμάμαι από το πανεπιστήμιο, και δεν λέω για κάποια που ξεφεύγαν από τον έλεγχο και οδηγούνταν εκεί, χωρίς να τα δικαιολογώ αυτά. Αλλά σκηνικά που μαζεύονταν 30 από μια παράταξη της αριστεράς για να πάνε να την πέσουν στους 3-4 που κάθονταν στο τραπεζάκι της άλλης παράταξης ως απάντηση σε κάτι που προηγήθηκε. Οι σύντροφοι στη Λάρισα π.χ. έβγαλαν καταγγελία για γκαζάκια ή κάτι τέτοιο που μπήκαν στα γραφεία του ΚΚΕ εκεί. Να πω εδώ ότι το ΚΚΕ στη Λάρισα μας αντιμετωπίζει με αισχρό, προβοκατόρικο και αλήτικο τρόπο επειδή παρεμβαίνουμε στους οικοδόμους όπου μάλιστα έκανε νοθεία για να μην πάρουμε δεύτερη έδρα στο ΔΣ, με κορδόνια στις συγκεντρώσεις κτλ. Παρόλα αυτά ποτέ δεν χαριστήκαμε ούτε ευχαριστηθήκαμε επειδή κάποιοι που διαφωνούμε πολιτικά χτυπήθηκαν.

Η λογική της ανακοίνωσης της ΑΝΤΑΡΣΥΑ ήταν για μένα αναμενόμενη αφού είχε τη λογική του ΝΑΡ που είναι αντίστοιχη με το ΚΚΕ. Μια λογική που λέει καλά κάνει το ΚΚΕ ως προς τον τρόπο που κινείται απλά είτε να μας έπαιζε κι εμάς λίγο ή να είχε πιο επαναστατικά αιτήματα (ορθή μορφή, λάθος περιεχόμενο κατά κάποιο τρόπο)

Αναλυτική περιγραφή και ανάλυση με την οποία γενικά συμφωνώ έβγαλε η Κόκκινη Ορχήστρα η οποία ελπίζω να μετονομαστεί γιατί ενώ έχουν καλές απόψεις σε πολλά θέματα έχουν απαράδεκτο όνομα. (https://avantgarde2009.wordpress.com/2011/10/27/μια-χαμένη-ευκαιρία-με-ένα-πικρό-τέλος/)

Κ.Μ. είπε...

Χρίστο, αν και κάποια σχόλια σου δεν κατάλαβα σε τι ακριβώς απαντάνε, κάποιες απαντήσεις
Α.) Η αστυνομία πάντα κινείτε με σχέδιο. Ανάλογα με τις εκτιμήσεις τους έχουν αντίστοιχη στάση. Αν θα γίνουν επεισόδια στην Θεσσαλονίκη το ξέρω πρώτα και κύρια από τον τρόπο που θα στηθούν οι μπάτσοι. Αυτό βέβαια δεν ισχύει πάντα, αλλά τις περισσότερες φορές ισχύει.
Β.) Χαίρω πολύ για τις διαθέσεις του κόσμου, εγώ το «μετά την αποχώρηση του ΠΑΜΕ» το χρησιμοποίησα ως μέγιστη απόδειξη, καθώς πχ. ένας μπάχαλος μπορεί να έλεγε ότι «όχι το ήθελε όλος ο κόσμος μπλα μπλα μπλα». Αν όμως αποδημείτε αυτό το επιχείρημα, τότε ούτε τα άλλα ισχύουν, καθώς θα μπορούσε το ΠΑΜΕ να το έκανε οποιαδήποτε άλλη στιγμή (τουναντίον, έμεινε έξω από την Βουλή με περιφρούρηση αφού ο λόγος του και οι πράξεις του έχουν γίνει πιο ριζοσπαστικές σε σχέση με πριν 1-2 μήνες), άλλα το έπραξε τότε αφού είχε αποφασίσει συμβολική περικύκλωση της βουλής.
Γ.) Επαναλαμβάνω, για να μπορέσουμε να καταλάβουμε τι έγινε πρέπει να το δούμε λίγο διαφορετικά, δηλαδή πως θα έπρεπε να είναι μια σωστή περιφρούρηση. Με βάση το λινκ που έδωσα παραπάνω, το (παρά)κράτος οργανώνει προβοκάτσιες μέσα από τα μπλοκ. Αν το κάνει αυτό, τότε πως το περιφρουρείς; Αν λοιπόν η περιφρούρηση του ΠΑΜΕ γίνεται και απέναντι στα απεριφρούρητα μπλοκ (άσχετα αν αυτό μας αρέσει ή όχι), αυτό δεν μπορεί να δικαιολογηθεί ως «περιφρούρηση της βουλής».
Δ.) Για το «μετά» έχω μια λίγο διαφορετική εκτίμηση. Το αντι-ΚΚΕ μένος είναι γνωστό. Η αστική τάξη γνωρίζει πάρα πολύ καλά τις αδυναμίες σου και τις χρησιμοποιεί εναντίον σου. Αν πχ. μετά από αυτά τα γεγονότα, 10 φασίστες πλακώσουν 2 αναρχικούς και προσποιηθούν ότι είναι ΚΚΕ τι θα γίνει; Τα γεγονότα που έγιναν σε ολόκληρη την Ελλάδα μετά την Πέμπτη είναι επίσης πολιτικά. Εδώ καταγγέλλουν (είμαστε οι επόμενοι;) όσους κατήγγειλαν τους μπάχαλους (από Ναρ, Ανταρσυα μέχρι Ελληνοφρένεια :Ρ).
Ε.) Πέραν του γεγονότος πως η ανακοίνωση του μλ είναι ούτος ή άλλως «ίσες αποστάσεις», δεν καταλήγει πρακτικά πουθενά. Στις επόμενες πορείες τι θα γίνει; Στην 17 Νοέμβρη τι θα γίνει; Θα λύσουμε ποτέ τα προβλήματα που μας ταλανίζουν χρόνια; Γιατί είναι και τεχνικής φύσης θέματα, πέραν από πολιτικής.

Eρυθρό Πρίσμα είπε...

Κώστα δυο πράγματα πριν συνεχίσω με το επόμενό μου κομμάτι.

Δεν απαντάω ντε και καλά σε κάτι με αυτά που γράφω. Πολλά αποτελούν σκέψεις που είτε ξέχασα να γράψω στην αρχική ανάκτηση ή που προέκυψαν μετέπειτα. Στο Α) που γράφεις δεν διαφωνώ. Αυτό που είπα εγώ (εκτός κι αναφαίρεσαι σε άλλο σημείο αυτού που έγραψα) είναι πως "περιφρουρούν" ασχέτως των διαθέσεών μας έτσι και για το ΠΑΜΕ δεν μπορείς να πεις ότι δεν υπήρχαν οι διαθέσεις άρα δεν περιφρουρούσαν.

Δεν συμφωνώ πως ο λόγος και οι πράξεις του ΚΚΕ έγιναν πιο ριζοσπαστικές (χωρίς αυτό να σημαίνει πως λόγω και μιας πίεσης που λογικά έχει από τη βάση του δεν κινείται ή πρόκειται να κινηθεί (τακτικά και όχι στρατηγικά) "ριζοσπαστικότερα").

Δεν διαφωνώ με το ζήτημα της περιφρούρησης και ήμουν από αυτούς και σαν οργάνωση και σαν φοιτητική παράταξη το επισημαίναμε και κάναμε/κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας πάνω σε αυτό. "Πόρτα" από το ΠΑΜΕ έφαγαν τα οργανωμένα bloc π.χ. "Δεν Πληρώνω" και όχι η ανοργάνωτη μάζα.

Για το αν είναι ίσες αποστάσεις συνεχίζω να βλέπω το θέμα διαφορετικά. Διαφωνώ με την στρατιωτικοποίηση της αντιπαράθεσης και αυτή έγινε εκατέρωθεν και συνεχίστηκε για ώρα ακόμη κι όταν τα πράγματα είχαν χαλαρώσει γιατί μια εκ των δυο πλευρών θεωρούσε πως έπρεπε να την ξαναπέσει για να" ξεπλύνει την ντροπή". Επίσης θεωρώ πως και το ΚΚΕ και οι αναρχικοί θεώρησαν πως όλοι οι άλλοι πρέπει να υποταχθούν στους δικούς τους σχεδιασμούς. Αλλά αυτό είναι μεγάλη συζήτηση (που πρέπει να γίνει). Κώστα κι εμάς μας καταγγέλλουν που όπως λες κρατήσαμε ίσες αποστάσεις. Κατακρίβεια εμάς μας καταγγέλλουν και οι δυο πλευρές γιατί θεωρούν πως έπρεπε να τους τα ακουμπήσουμε όπως κάνανε άλλοι.

Πρακτικά πάντως όπως λες για την περιφρούρηση η Πέμπτη έδειξε πως δεν έχει κανείς το μηχανισμό για να αντιπαρατεθεί στρατιωτικά, ούτε με το κράτος, ούτε με τα μπάχαλα. Γι αυτό παρότι θεωρώ πως πρέπει να προσπαθούμε να περιφρουρούμε όσο το δυνατό καλύτερα τις διαδηλώσεις μας πρέπει να λέμε και την αλήθεια στον κόσμο πως αυτό δε σημαίνει πως μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τα πάντα. Το ΚΚΕ μια ζωή αυτό έλεγε αλλά η Πέμπτη έδειξε πως κανείς δεν μπορεί να αντιμετωπίσει "παν ενδεχόμενο".

Για 17Ν Κώστα αυτό που θα έβλεπα εγώ προσωπικά, θα ήταν μια συνεννόηση όσων το θέλουν και το πιστεύουν για "ενιαία" πορεία (όχι ένα μπλοκ αλλά χωρίς τεράστια κενά μεταξύ των μπλοκ και με λογική αλληλοκάλυψης και αλληλοβοήθειας). Εμείς προσπαθήσαμε την Πέμπτη στην Αθήνα να κάνουμε μια μίνι απεργειακή πορεία μέχρι το Σύνταγμα και ανταποκρίθηκε από οργανώσεις μόνο η ΟΚΔΕ, το καλοκαίρι στην αντίστοιχη προσπάθειά μας το ΕΕΚ νομίζω. Δεν υπάρχει συνεννόηση πιστεύω όχι γιατί δεν βλέπουν το ζήτημα που θέτεις αλλά επειδή ιεραρχούνται άλλα ζητήματα π.χ. να φτιάξουμε τα ψηφοδέλτια (για να πω και την κακία μου).

Κ.Μ. είπε...

Ναι όμως πίστεψε με το γεγονός πως αποδείχθηκε πως κανένας δεν έχει το μηχανισμό για σωστή περιφρούρηση δεν είναι θετικό. Γνωρίζω περιπτώσεις ανθρώπων που επειδή θέλανε μια ασφαλή πορεία κατέβαιναν με το ΠΑΜΕ (χωρίς να είναι υπό την επιρροή του ΠΑΜΕ). Φαντάσου λοιπόν τι λέει σε αυτούς το γεγονός πως δεν είναι τόσο καλά προστατευμένοι. Θα κάτσουν φοβισμένοι σπίτι τους. Από αυτήν την άποψη μονάχα αρνητικό είναι.

Eρυθρό Πρίσμα είπε...

Δεν το είπα για θετικό, αλλά τουλάχιστο ξέρουμε και σε πρακτικό επίπεδο που βρισκόμαστε...το κράτος θεωρώ πως δεν μπορεί να το κερδίσει κανείς εκτός από το σημείο που η αστική τάξη δεν θα έχει πλέον το πάνω χέρι. Και το ΚΚΕ έπαιζε στη βάση της αστικής νομιμότητας η οποία μέχρι πρόσφατα ήταν ικανή και αναγκαία συνθήκη για να την βγάλεις λάδι σε μια πορεία. Δυστυχώς δεν είναι πλέον. Αυτό που λες για ένα κομμάτι κόσμου που φοβάται το ξέρω κι εγώ και για τις επιλογές του να πηγαίνει με το ΠΑΜΕ.

Δυστυχώς Κώστα είμαστε στη φάση που πρέπει να αρχίσουμε να ξεπερνάμε τις φοβίες μας γιατί τα χειρότερα έπονται και δεν είναι (αναγκαστικά) αυτά που μπορεί να μας συμβούν στο δρόμο. Το θέμα είναι τι προοπτική μπορεί να δώσει το κίνημα σε αυτό τον κόσμο για να τον ωθήσει να ξεπεράσει τις φοβίες του.

Υ.Γ. Βάλε κανένα skype να τα λέμε κι όλας μέσα-μέσα :)

Κ.Μ. είπε...

Το να καλείς το λαό να μην πληρώσει τα χαράτσια (όπως κάνει το ΚΚΕ το τελευταίο μήνα) μάλλον δεν είναι εντός της αστικής νομιμότητας. Και ο Συριζα κάνει πράγματα πάντως εκτός αστικής νομιμότητας, αυτό πλέον δεν λέει και τόσα πολλά, πέραν του γεγονότος πως στην Ελλάδα υπάρχει πλέον μια κουλτούρα για δράσεις πέραν της αστικής νομιμότητας. Αυτό είναι θετικό, αλλά δεν αποτελεί κριτήριο επαναστατικότητας.

ΥΓ. Έχω skype, αλλά δεν το πολυχρησιμοποιώ πλέον (παλιά έκανα τηλεδιασκέψεις ανά τακτά χρονικά διαστήματα). Αύριο θα σου στείλω τα στοιχεία να με γράψεις.