Τον Ιούλιο του 2008, ο Basanta, σημαίνων στέλεχος του Μαοϊκού Κόμματος είχε τονίσει σε άρθρο του πως υπάρχει σύγχυση στο επαναστατικό στρατόπεδο για το πως θα προχωρήσει.1 Για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα μέχρι πρόσφατα ακολούθησε σιωπή. Μια σιωπή σαν την ηρεμία πριν ξεσπάσει η καταιγίδα. Το πρόσφατο διάστημα οι εξελίξεις υπήρξαν ραγδαίες.
Παρότι τον Δεκέμβρη του 2010 το κόμμα αποφάσισε να προχωρήσει σε λαϊκή εξέγερση αυτή η απόφαση δεν εφαρμόστηκε. Μάλιστα τότε εκφράστηκαν για πρώτη φορά οι διαφωνίες όταν ο Μπαταράι αντιπρόεδρος του κόμματος και νυν πρωθυπουργός της χώρας διαφώνησε ανοικτά και μέσω περιοδικού που ελέγχει άρχισε να ξεδιπλώνει την πλατφόρμα του.2
Επί της ουσίας υπάρχουν τρεις διαφορετικές τάσεις εντός του κόμματος οι οποίες εκφράζονται κύρια από τους Πρατσάντα, Μπατταράι και Κίραν αντίστοιχα. Οι πιο πολλοί αναλυτές τις χαρακτηρίζουν ως την κεντρίστικη, την δεξιά και την αριστερή. Επί της ουσίας υπάρχουν δυο τάσεις, η επαναστατική όπως αυτή φαίνεται να εκφράζεται από τον Κίραν και η αντεπαναστατική όπως φαίνεται να εκφράζεται από τους άλλους δύο. Η πρώτη θέλει να εφαρμόσει την γραμμή του κόμματος για λαϊκή εξέγερση και διαφωνεί με τυχόν παράδοση των όπλων και διάλυση του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού σε αντίθεση με τις άλλες δύο.
Τίποτα δεν έχει κριθεί. Ιδεολογικές και πολιτικές μάχες δίνονται καθημερινά και σε όλα τα επίπεδα του κόμματος, των μαζικών οργανώσεων και της νεπαλέζικης κοινωνίας. Κάτι τέτοιο είναι εμφανές ακόμη και στο επίπεδο του πολιτισμού με το περιεχόμενο που έχουν διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις.3 Ακόμη και η απόφαση για παράδοση των όπλων φαίνεται να συναντάει σθεναρή αντίσταση από μεγάλη μερίδα τόσο του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού με δημόσιες δηλώσεις για ανυπακοή όσο και του κόμματος.
Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε εάν η πλάστιγγα θα γύρει προς τη μεριά της επανάστασης ή της αντεπανάστασης. Αυτό που γνωρίζουμε όμως είναι ότι πλέον έχει τεθεί το εξής ζήτημα από τη μεριά των επαναστατικών δυνάμεων κόντρα στην αντεπαναστατική γραμμή μέσα στο κόμμα, δηλαδή ότι “ο συμβιβασμός είναι δυνατός σε μια επανάσταση, όμως η επανάσταση δεν είναι δυνατή μέσω μόνο συμβιβασμών.”4
Υ.Γ. Μόλις κυκλοφόρησε και συνέντευξη του Γκουαράβ, στελέχους του κόμματος που καταγγέλλει την καθοδήγηση για εγκατάλειψη της θέσης για Νέα Δημοκρατία.
3http://antigeitonies.blogspot.com/2011/09/blog-post_09.html
3 σχόλια:
Στο Νεπάλ οι συνεπείς κομμουνιστές φαίνεται ότι έχουν αποφασίσει να βαδίσουν το δύσκολο δρόμο κόντρα στην αντίδραση, κόντρα στην ηγεσία τους, κόντρα στους χρόνους, κόντρα στην ιστορία.
Και με τον καιρό να ναι κόντρα έχει τιμή σαν πετάς.
Έλεος ρε ΚΚ. Έμαθες κάπου μια ατάκα και μας την κοπανάς παντού. Τίποτα άλλο δεν έχεις να πεις;
Γιατί δεν ταιριάζει η ατάκα; Για βρες καλύτερη!
Δημοσίευση σχολίου