Αναζητηση της απολυτης αληθειας

Κυριακή 24 Ιουλίου 2011

Είναι παράξενη αυτή η πόλη

Κατηφορίζοντας για το γνωστό καφέ ψηλά στη Γούναρη εσωκοινοβουλευτικής ιδιοκτησίας και εξωκοινοβουλευτικής πελατείας περπατούσα σε μια άδεια πόλη. Ζέστη, υγρασία και μιζέρια, τα καφενεία όλα κλειστά κι οι φίλοι μου ξενιτεμένοι, γι αυτό και δεν έβρισκα παρέα για καφέ και θα πήγαινα μόνος. Αλλά κι εκεί ατυχήσαμε, ανοίγει το απόγευμα λέει, με τα γνωστά ωράρια της αριστεράς (μέχρι τις 6 τουλάχιστον δεν εθεώρησαν ότι είναι απόγευμα).

Κατηφορίζοντας την Ναυαρίνου για να δώσει ο Da Vinci τη λύση...με ένα λιωμένο παγωτό που κολλάει στο χέρι, βλέπω άδεια την πόλη, που (στο διάολο) πήγαν όλοι. Διασταυρώνεις χαλαρά την Εγνατία ασχέτως φωτεινού σηματοδότη, και κατηφορίζεις στα πάλαι ποτέ "Εξάρχεια του Βορρά", 3 γιαγιάδες και 2 πρεζάκια (δεν μπόρεσα να μην κάνω το συνειρμό με τον Τσίου με το που τα είδα) όλα κι όλα σε ένα σημείο που κάποτε έσφιζε από ζωή.

Επιστροφή σε ένα άδειο διαμέρισμα, σε μια άδεια πολυκατοικία, σε μια άδεια πόλη, για ένα άδειο από ενδιαφέρον απόγευμα.

Αυτές οι πόλεις δεν είναι για εμάς είναι του κεφαλαίου και της αγοράς.

Υ.Γ. Κουφάλα καπιταλισμέ, τα πάντα εναντίον μας τα εποίησες!

6 σχόλια:

Κ.Μ. είπε...

Klasiki thessaloniki to kalokeri. 2 fores tin exw patisi, mia fora pou kathisa pasxa mexri megali tetarti logo enos filou apo agglia, kai den evriskes sxedon tpt anoixto, kai ena kalokairi pou girisa nwris avgousto gia na diavasw. Entelos (ma entelos) adia. Me diskolia mporousa na vrw anoixto delivery.

Eρυθρό Πρίσμα είπε...

Όταν περνάς από Ροτόντα και βλέπεις κλειστό και το Best και το Fagoto καταλαβαίνεις πως κάτι δεν πάει καλά!

reddove είπε...

1) αν δε σου αρεσει η θεσσαλονικη μας να γυρισεις στην κυπρο

2) αν δε σου αρεσει το διαμερισμα να πας να μεινεις αλλου

3) για την αριστερα της θεσσαλονικης μεχρι τις 2 ειναι πρωι, 2-6 ειναι μεσημερι (τωρα με το καλοκαιρινο ωραριο το μεσημερι φτανει και μεχρι τις 7-8) και μετα ειναι το απογευμα.

4) που ζεις; Στη θεσσαλονικη του '08; Ακους εκει μανιφεστο. Αυτο ειναι αρχαιο. Θα μπορουσες να πας μικροπολις που εχει κλιματισμο και φτηνο καφε και μπυρα και κατα καιρους φαγητο μαγειρεμενο απο τα χερακια ενος απο τους καλυτερους μαγειρες του αντιεξουσιαστικου χωρου, και στο στεκι της αντιρατσιστικης θα μπορουσες αλλα αυτη τη σνομπαρουμε πλεον, αν και βεβαια και η μοδα αυτων των στεκιων εχει περασει πια, αλλα σιγουρα δεν ειναι το ιδιο με το να πας μανιφεστο... Πλεον η φαση ειναι κολλεκτιβες, εχουν ανοιξει 3-4 και ανοιγουν και αλλες. Εχεις τοσες επιλογες. Επισης καταληψεις. Ζησε λιγο στην εποχη σου. Και αν στο μανιφεστο μπορουσες να δεις και κανεναν ασχετο με τον κινηματοχωρο σε αυτα δεν κινδυνευεις καθολου. Επισης τωρα το βραδυ μπορεις να πας ροτοντα (ακους εκει ναυαρινου, που τη θυμηθηκες, δεν ηξερες πως απο εκει περνανε μπατσοι; μηπως και εσυ εισαι μπατσος, ε, εεε;). Εκει ακομα και τωρα μπορει να εχει κοσμο, αλλωστε "τα περιεργα οντα που αραζουν στη ροτοντα" ειναι κατα βαση νυκτοβια και δεν ξερω κατα ποσον εχουν αντιληφθει πως αλλαξε η εποχη. Εκει ειναι και οι λαμπες σπασμενες και εχει απολυτο σκοταδι και ετσι δεν μπορουν να κοβουν φατσες οι ασφαλιτες, ειναι γαματα.

5) επρεπε να κατσεις ναυαρινου, ναι, μαζι με τις γιαγιαδες και τα πρεζακια, ΝΑΙ ΕΠΡΕΠΕ, για να δωσεις ζωη στην πλατεια. Τα λεγαν κατι υφανεταδες πριν κατι χρονια, ειχαν βγαλει και προκυρηξη για το που ειναι πολιτικα ορθο να αραζεις, αλλα εσυ κοιταζεις μονο την παρτυ σου και το παγωτο σου.

Jean Sacque είπε...

Θεσσαλονίκη, καλοκαίρι...
Μια πόλη ξένη μοιάζει
σαν κενή αργυροτυπία,
κάτω από τον δυνατό ήλιο του απομεσήμερου που και πάλι
σε κάνει να νιώθεις ότι θέλεις να φύγεις.
Λείπουν όλοι, μα τι έγινε;

(Ένα ποιηματάκι της στιγμής αφιερωμένο σε όλους τους παραμένοντες στη συμπρωτεύουσα)

Κ.Μ. είπε...

Endiaferon romantzo http://www.youtube.com/watch?v=OcdKgTA6d0Q

KK είπε...

Λοιπόν εγώ που χθες ήρθα από Νάξο, δε θα φύγω για το (ε)ξωτικό Καροπλέσι Αγράφων, όπως θα "έπρεπε" να κάνω, όπου θα έπερνα γερές δώσεις οξυγόνου και θα έλβεπα κόσμο που έχω να δω καιρό. Θα μείνω στην πόλη.

Γιατί μπορεί η καλοκαιρινή Θεσσαλονίκη να είναι όπως την περιγράφετε, αλλά έχω ανάγκη από λίγη μοναξιά και περισυλλογή -είναι μία από τις σπάνιες στιγμές που μου τυχαίνει...

http://www.youtube.com/watch?v=0qigowDnoqk
(κάντο λινκ να μπαίνει ο κοσμός.)