Αναζητηση της απολυτης αληθειας

Κυριακή 6 Ιουνίου 2010

Περί προφυλακίσεων

Χθες αφήσανε ελεύθερους (τώρα τα περιοριστικούς όρους εγώ τα ακούω τζάμπα και βερεσέ) τους φονιάδες Κορκονέα και Σαραλιώτη όπως αναμενόταν. Εδώ και μερικές μέρες, και με βάση το γεγονός πως έγινε το αναμενόμενο, στο ίντερνετ και όχι μόνο ξεκίνησαν διάφορες συζητήσεις επί του θέματος.

"Να τους κρατήσουν κι άλλο", "να μην τους αφήσουν ελεύθερους", "δεν μας ενδιαφέρει το θέμα", "είμαστε ενάντια στο σωφρονηστικό σύστημα εν γένει", κτλ.

Πολλά σωστά και πολλά λάθη (κατά την ταπεινή μου άποψη πάντα). Δικηγόρος δεν είμαι, πέρα του γεγονότος ότι το θεωρώ αντιπαθητικό (όπως οι γιατροί) και άχρηστο (όπως οι ψυχολόγοι) επάγγελμα και στα φοιτητικά μου χρόνια με χώριζαν και 2 όροφοι από αυτό σκέφτομαι τα εξής.

Μια ενδεχόμενη παράταση της προφυλάκισης των δυο φονιάδων (ναι εγώ τους δίκασα και τους καταδίκασα πριν 18 μήνες και δεν περιμένω κανένα αστικό δικαστήριο να βγάλει απόφαση) θα σημάνει μια πλήρη ανατροπή των δημοκρατικών δικαιωμάτων έστω κι εντός αυτού του αστικού πλαισίου. Όπως οι εξαιρέσεις των διαφόρων τρομονόμων ανά τον κόσμο που επιτρέπουν φυλάκιση άνευ δίκης για αόριστο χρονικό διάστημα υποτιθέμενων ή υποψηφίων "τρομοκρατών". Ένα "μαζικό και λαϊκό αίτημα" κάτι τέτοιου θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως άλλοθι για αλλαγή της νομοθεσίας.

Στον αντίποδα και δικαίως θα έλεγε κανείς, "και τι, να αφήσουν τους φονιάδες ελεύθερους;" Όσο κι αν δεν πιστεύω στην αστική δικαιοσύνη, και όσο κι αν θα ήθελα να τους δω κρεμμασμένους από τα άντερά του Κούγια παρά σε μια φυλακή η αλήθεια είναι πως σε αυτό το ερώτημα δεν έχω απάντηση και το θεωρώ και πέρα για πέρα δικαιολογημένο.

Απλά στη ζυγαριά θεωρώ πως το πρώτο βαραίνει πολύ περισσότερο από το να κρατηθούν προφυλακισμένοι εώς ότου αποδοθεί "δικαιοσύνη".


Αυτά τα ολίγα αυτή τη φορά...

5 σχόλια:

Αντίσταση στις γειτονιές! είπε...

Θα συμφωνήσω με αυτά που γράφεις και επισημαίνω τα εξής:
1.Yπάρχουν πάρα πολλές περιπτώσεις, ακόμη και για χρέη, προφυλακισμένων για τους οποίους δεν τηρείται το 18μηνο, αντίθετα για τους δικούς του το σύστημα φροντίζει να τηρεί τους νόμους (του).
2. Αν μπορούσαν θα τους είχαν αφήσει ελεύθερους πολύ πριν με διάφορες δικαιολογίες αλλά προφανώς τους εμπόδιζε η στενή παρακολούθηση από το κίνημα.
3. Δεν έχω καμιά αμφιβολία ότι θα πέσουν και αυτοί στα μαλακά! Και εδώ έχει μεγάλη ευθύνη το κίνημα που απλώς παρακολουθεί (δες τα χάλια των σχετικών κινητοποιήσεων σε Αθήνα και Άμφισσα)
4. Συγκράτησε λίγο τη γλώσσα σου, δεν κάνει να βρίζεις τόσο αισχρά από το διαδίκτυο. Μη ξαναγράψεις "Κούγιας".

Eρυθρό Πρίσμα είπε...

Οι νόμοι γράφονται από την άρχουσα τάξη για...το λαό. Η δικαιοσύνη είναι τυφλή αλλά έχει καλή όσφρηση και όταν μυρίσει χρήμα και εξουσία ξέρει τι και ποιον θα στηρίξει.

Γιατί δεν έχω εμπιστοσύνη για την απονομή δικαιοσύνης και άρα δεν κόπτομαι για την συνέχιση της προφυλάκισης ακόμη κι αν δεν υπήρχαν όλα αυτά πίσω από το 18μηνο.

Ηθικοί (και όχι μόνο) για Πολυτεχνείο '80, Μελίστας, Καλαμπόκας, αυτοκτονητές Χριστόφορου Μαρίνου, Ανδρουτσόπουλος (Περίανδρος) και λοιποί προστάτες του πολίτη που μας προστατεύουν από Τσιγγάνους, αναρχικούς, κομμουνιστές (άμα έβαζαν και τους Εβραίους θα θύμιζαν εφιαλτικά τον γνωστό αυστριακό λοχία που αυτοκτόνησε με τη γκόμενα του σ' ένα καταφύγιο)

Eρυθρό Πρίσμα είπε...

Ηθικοί (και όχι μόνο) αυτουργοί ήθελα να πω...

reddove είπε...

leyteria se osoys einai sta kelia

Jean Sacque είπε...

Αν και λιγότερο σημαντική, η δική μου προσωρινή αποφυλάκιση τρέχει ακόμα και με βρίσκει να τριγυρνάω στα γνώριμα στενά της συμπρωτεύουσας. Ελπίζω να βρεθούμε στα γνωστά στέκια πριν η μεγάλη κρατική φυλακή (εδώ γελάμε!) με ξανακαλέσει στην αγκαλιά της.