Αναζητηση της απολυτης αληθειας

Σάββατο 20 Φεβρουαρίου 2010

Μήνυμα της Διανόησης Προς τη Νεολαία, του ΚΚ

Εισαγωγικό Πρίσμα:

Το κείμενο που θα ακολουθήσει είναι του ΚΚ ο οποίος κριτικάρει αφ' υψηλού τον υποφαινόμενο και καλεί τον κόσμο σε αποχή από τις blogοεκλογές και όλο λέει πως σκέφτεται ΝΑ κάνει το δικό του αλλά τίποτα. Το γεγονός είναι πως ο χώρος τον εκδόσεων έχει μια φήμη, αυτή του ότι κυριαρχεί η αριστερά, αριστεροί υπάλληλοι, (πρώην) αριστεροί εκδότες κτλ. Αυτή η φήμη, ή καλύτερα η πραγματικότητα έχει τις ρίζες της στην περίοδο των δηλώσεων κοινωνικών φρονημάτων, η διανόηση σχεδόν εξ' ολοκλήρου ταγμένη στην αριστερά βρίσκει βιοποριστικό καταφύγιο στο χώρο του βιβλίου. Κι αυτό γιατί η τότε διανόηση ΔΕΝ ΥΠΕΓΡΑΦΕ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΥΠΟΤΑΓΗΣ. Δεν δίδασκε στα πανεπιστήμια αλλά στα Γιούρα, στον Αη Στράτη και τη Μακρόνησο, μετάφραζε στις φυλακές και διάβαζε με κίνδυνο μιας νέας φυλάκισης και εξορίας. Το αναγνωστικό κοινό πέρα από κάτι κυρίες που διάβαζαν ποίηση χρυσοπληρώνοντας τις εκδόσεις Ίκαρος γιατί ήταν tres chic επίσης απαρτιζόταν κυρίως από αριστερό κόσμο. Οι άλλοι δεν διάβαζαν, τι ήταν για να διαβάζουν, κομμουνιστές;

Τα πράγματα έχουν αλλάξει, η υποτιθέμενη διανόηση του σήμερα εν μέρει φτιάχνεται από τα κρατικά βραβεία που μοιράζονται "αμερόληπτα", από τις "αντικειμενικές" κριτικές και το "ανεπηρέαστο" από τον καταιγισμό διαφημίσεων κοινό. Υπάρχει και η παλαιότερη γενιά, παιδιά του 1 1 4, του Πολυτεχνείου, του Μάη (του '68 ντε) με αριστερά ένσημα που όταν τα συμπλήρωσε αντί να βγει στη σύνταξη με το κεφάλι ψηλά τα εξαργύρωσε παίρνοντας για εφάπαξ πανεπιστημιακές έδρες, και μεταγραφές στους μεγάλους εκδοτικούς οίκους.

Η διανόηση (ποιότητα-ποσότητα) αποτελεί κάθε φορά παιδί των καιρών της, δεν έχω την απαίτηση για Βάρναλη, Ρίτσο, Μπελογιάννη (εγώ τον θεωρώ διανοούμενο), Μπάτση κτλ. Αλλά έχω την απαίτηση να σιωπούν οι τσανακογλύφτες κεφαλαίου και εξουσίας α λα Σώτη, Δοξιάδης ή οι τύποι που υπογράφουν τώρα. Η διανόησή τους είναι μια απάτη - νόμος είναι το δίκιο του εργάτη.

Ακολουθεί το κείμενο του ΚΚ:

Εργαζόμενοι, νέοι, καλλιτέχνες. Μην εξεγείρεστε και μην φωνασκείτε. Μην κατεβαίνετε στους δρόμους και μη συνδικαλίζεστε. Γενικώς μην κάνετε θόρυβο. Η διανόηση μας κοιμάται. Μη διαταράζετε τον ήσυχο ύπνο της λες και έπιασε κάποια φωτιά.
Οι άνθρωποι της τέχνης, των γραμμάτων και των επιστημών, δεν είναι πια κλεισμένοι στο γυάλινο πύργο. Προέρχονται από τον κοινωνικό ιστό, είναι αντιστασιακοί αντιφασίστες και αριστεροί. Οι πατεράδες τους ήταν αγρότες. Ξεκίνησαν από πολύ χαμηλά, αγωνίστηκαν ατομικά αλλά και για κοινωνική δικαιοσύνη. Ξέρουνε καλύτερα από εσάς.

Δεν μπορείτε, όπως έλεγαν πέρσι το Δεκέμβρη οι θιασάρχες Δοξιάδης και σία, να παρεμβαίνετε εσείς οι νέοι καλλιτέχνες στις παραστάσεις μας. Παραβιάζετε το ιερό και το όσιο της δημοκρατίας μας. Εμείς, οι άνθρωποι του πνεύματος και του θεάτρου, είμαστε η δημοκρατία. Γιατί εμείς έχουμε το θίασο, εμείς ελέγχουμε ποιος θα παίξει τι.. Εσείς είστε απλά ένα εργαλείο. Εμείς είμαστε αυτοί που δίνουμε δουλειά στους νέους ανασφάλιστους ηθοποιούς και τους πληρώνουμε όποτε θέλουμε. Εμείς κανονίζουμε τις τιμές των εισιτηρίων. Εμείς οι σεβαστοί σκηνοθέτες είμαστε οι αυθεντίες που θα λέμε τι θα ειπωθεί και τι όχι. Έπειτα τι το περάσατε το θέατρο, χώρο διαλόγου; Δεν μπορεί να ανεβαίνει ο καθένας, στο θέατρο μου, να διακόπτει την παράσταση μου και να λέει ό,τι του κατέβει! Δηλαδή, να κατέβει ο κόσμος στους δρόμους επειδή σκότωσαν ένα παιδί.
Δεν είναι αυτός ο σκοπός της τέχνης! Εδώ εμείς ανεβάζουμε μεγάλα έργα μεγάλων δημιουργών, που ασχολούνται με πολύ ανώτερα πράγματα. Με βασιλιάδες, κατακτητές και άλλα τέτοια. Αλλά και προοδευτικό θέατρο τι νομίζετε; Ότι είμαστε τίποτα οπισθοδρομικοί; Εσείς είστε οι οπισθοδρομικοί και οι ναζιστές που θέλετε να βάλετε τους ηθοποιούς αν μιλάνε με το κοινό για ένα παιδί, και να ξεχάσουν την παράσταση που κανόνισα να δούνε. Στο κάτω-κάτω, δικό μου είναι το θέατρο. Σε λίγο θα μας πείτε ότι η τέχνη είναι για να υπηρετεί το λαό και τις ανάγκες του! Ξέρω, ξέρω τα έλεγα και γω κάποτε αυτά. Θα στρώσετε….

Δε μπορείτε να κάνετε κατάληψη όποτε θέλετε και να πετάτε εμάς έξω! Δεν είναι αυτός τρόπος αντίδρασης. Εμείς αγωνιστήκαμε για έναν καλύτερο κόσμο! Δεν είμαστε ο εχθρός σας, εμείς είμαστε μαζί σας! Και έπειτα εσείς δεν έχετε προτάσεις. Εμείς πάντα είχαμε οργανωμένο κίνημα και προτάσεις. Γι΄ αυτό και πετύχαμε μια ευνομούμενη κοινωνία και μια δημοκρατία που σέβεται τον κόσμο. Έπειτα πρέπει να μπείτε σε μια τάξη, δε διαβάζετε καθόλου. Άσχετα αν εμείς διαβάσαμε το 1/3 από τα μαθήματα που έχετε εσείς και περνάμε αμέσως πτυχίο. Η επιστήμη έχει αλλάξει από τότε. Το ίδιο και οι ανάγκες του κεφαλαίου. Γι ΄αυτό διαβάστε και αφήστε τις συνελεύσεις. Και εμείς θα είμαστε μαζί σας, κι ας μην έχετε βιβλία και δωρεάν παιδεία. Θα σας κόψουμε, θα σας μακελέψουμε, θα σας παστώσουμε στις εργασίες και θα σας διαγράψουμε για το καλό σας. Και να θυμάστε όλα αυτά στο όνομα της γνώσης..

Δεν μπορείτε να προσβάλλετε έτσι δημόσια τις εκδόσεις ΑΓΡΑ! Εξεγείρονται οι άνθρωποι των γραμμάτων (http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=1133617) . Εμείς ξέρουμε ότι ο Σταύρος Πετσόπουλος σέβεται τους εργαζόμενους και τα κεκτημένα τους. Εμείς γνωρίζουμε πολύ καλά τις αγωνίες του μέσου εργαζόμενου. Τις γράφουμε στα βιβλία μας μου σκοτώνονται να πουλήσουν οι εργαζόμενοι του ΑΓΡΑ. Δεν μπορούν αυτοί να συνδικαλίζονται έξω από τα πλαίσια της νομιμότητας που φτιάξαμε όλοι εμεις! Έπειτα, όπως αναφέρουμε στην ανακοίνωση μας, αν υπάρχει κάποιο περιστατικό συνδικαλιστικής τρομοκρατίας, θα το εκδικάσει η δικαιοσύνη. Εμείς έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη στη δικαιοσύνη και αυτή θα μας πει αν έχει δίκιο ή όχι ο συνδικαλιστής. Μέχρι τότε εσείς δεν πρέπει να μοιράζετε προκηρύξεις και να δυσφημείτε την εταιρία. Σα να βλέπω το ύφος σας. Θα αρχίσετε πάλι τις υπερβολές, λες και είμαστε προδότες του λαού και στηρίζουμε κάποιο σάπιο καθεστώς. Θα αρχίσετε πάλι να θίγετε τα ιερά και τα όσια.

Σε λίγο θα μας πείτε ότι όλοι οι εργοδότες είναι καταπιεστές, δεν υπάρχει δημοκρατία, ότι αν αγωνίζεσαι σου ρίχνουν βιτριόλι, ότι η δικαιοσύνη κάνει τα στραβά μάτια, και ότι εμείς με τη στάση μας καλύπτουμε όλοι αυτή την αδικία!!!

3 σχόλια:

Eρυθρό Πρίσμα είπε...

Αλήτες ρουφιάνοι ευρωαριστεροί. Δες τώρα δημοσίευμα η Αυγή

http://www.avgi.gr/ArticleActionshow.action?articleID=524945

reddove είπε...

εμενα μου αρεσε πιο πολυ η εισαγωγη. Ο ΚΚ να κοιταξει να φτιαξει δικο του μπλογκ επιτελους και τοτε αν λεει αποχη απο τις μπλογκεκλογες θα τον πιστεψουμε. Μεχρι τοτε ψηφιστε OABLOG γιατι ειναι η μονη συνεπης αντιΣΟιτικη αντισοσιαλογοκριτικη δυναμη.

Περιμενουμε κοκκινο πρισμα να επιστρεψει να βγουμε για καφε να μας πει για το νεπαλ και την ινδια.

Μια παρατηρηση επιπλεον. Που φαινεται πως οι καπιταλιστες εχουν καλυτερα αντανακλαστικα απο το κινημα. Πρωτα εγινε το ζητημα της απολυσης κεντρικο στο σαιτ του ΑΓΡΑ και μετα στο ιντυ, αν σημαινει κ τιποτα αυτο βεβαια.

Η οακκε ρε παιδια ξερετε αν εχει πει τιποτα επ αυτου; Ποια πλευρα λετε να πουν οτι ειναι ρωσοδουλη;

Jean Sacque είπε...

Τα μαύρα αντανακλαστικά της "επίσημης" διανόησης είναι ένα μαύρο φαινόμενο της εποχής μας. Τι να περιμένει κανείς από κρατικοδίαιτους (με τον έναν ή τον άλλο τρόπο) και καλά διανοούμενους καλλιτέχνες; Μου θυμίζει το γνωστό τραγούδι...
http://www.youtube.com/watch?v=6CsCs_pWUsE
Πάντα επίκαιρο!