Αναζητηση της απολυτης αληθειας

Σάββατο 13 Φεβρουαρίου 2010

Μη Κινηματικές Οργανώσεις

Πριν 4 περίπου χρονάκια οι τότε εκδόσεις Προλεταριακή Σημαία είχαν εκδόσει το βιβλίο 'Τα Καινούρια Ρούχα του Βασιλιά' μια συλλογή κειμένων Ελλήνων και Ξένων συγγραφέων με θέμα τις ΜΚΟ. Ακόμη το θέμα των ΜΚΟ δεν είχε γίνει τόσο έντονο στη χώρα μας *ή τουλάχιστον έτσι νομίζουμε) παρά τις προσπάθειες που είχε κάνει τα προηγούμενα χρόνια ο νυν πρωθυπουργός και τότε ΥΠ.ΕΞ. της κυβέρνησης Σημίτη που χρηματοδοτούσε εκατοντάδες ΜΚΟ μέσω κονδυλίων του Υπουργείου του. Διότι ο ΓΑΠ μόνο χαζός δεν είναι, απλά τα νέα κόλπα τα αμερικάνικα αργούν να πιάσουν στην Ελλάδα διότι δεν είμαστε αμερικανάκια, ο άνθρωπος είναι μπροστά από την εποχή του. Και δεν πιάνουν απόλυτα γιατί ακόμη κι αυτοί που σε σταματάνε στο δρόμο για να σώσεις τα παιδάκια στη Σομαλία, την Καρέτα-Καρέτα κτλ πληρώνονται. Το ξέρω γιατί σε φάση τρελλής ανεργίας και τσέπης αδειανής το είχα σκεφτεί να πάω κι εγώ. Αλλά δεν το έκανε η καρδιά μου και απλά έκοψα τα φρέντο και άρχισα την ΕΨΑ και τους μονούς τούρκικους (ελληνικούς, κυπριακούς, όπως θέλετε πείτε τους).

Τελοσπάντων, να μην μακρυγορώ (μουάχαχα) οι ΜΚΟ ζουν ανάμεσά μας. Δεν είναι μόνο στην Αϊτή, την Ινδία, το Νεπάλ κτλ. Απόφοιτοι ιατρικής πάνε στους γιατρούς χωρίς σύνορα, νεολαίοι πάνε στα Χαμόγελα του Παιδιού εθελοντές για ώρες, κόσμος ψωνίζει από τα fair trade (ίδια λογική) κτλ. Μιλάμε για προοδευτικούς νεολαίους. Ανθρώπους που θα σου πουν θέλω να προσφέρω κι έχει άμεσα αποτελέσματα αυτά που κάνω. Εδώ αφήνω το fair trade στην άκρη γιατί άμα θεωρείς πως το χωρίο στην Κένυα που παίρνει 10 cent περισσότερο από τον καφέ που αγόρασες απ' ότι πριν και που θα καταφέρει να χτίσει μια καλύβα για να την κάνει σχολείο σε 15 χρόνια ενώ με το προηγούμενο σύστημα ήθελε 18 έχει διαφορά τότε σηκώνω τα χέρια ψηλά.

Η ουσία, η αριστερά δεν έχει πιάσει όσο θα έπρεπε τα θέματα αυτά. Μάλιστα πολλές ΜΚΟ ξεκίνησαν από αριστερό κόσμο, αριστερός κόσμος τις στελεχώνει κτλ. Κόσμος που ήθελε να προσφέρει και διάλεξε λάθος τρόπο, εντός συστήματος που λέμε. Η Καρέτα-Καρέτα θα ψοφήσει ούτως ή άλλως γιατί όταν βυθίζονται κάτι Sea Diamond τα κάνει πλακάκια ο πλοιοκτήτης με τις αρχές και δεν ανασύρει το ναυάγιο κτλ κτλ. Στην Κένυα και να μαζέψουν τα λεφτά για το σχολείο, στο ξαναμοίρασμα του κόσμου με τον οπλισμό που θα τους έχουν δώσει οι φιλευσπλαχνοί δυτικοί ιμπεριαλιστές θα το γκρεμίσουν διάφοροι φύλαρχοι με τις συμμορίες τους. Και τα ορφανά παιδάκια που εσύ προσέχεις τζάμπα γιατί είσαι ευαίσθητη ψυχή πρέπει το κωλοκράτος που δεν έχει λεφτά για σένα αλλά έχει για να πάρει τις γαλλικές φρεγάτες να κόψει το λαιμό του να το στηρίξει. Αυτά δε θα γίνουν από μόνα τους, πρέπει να παλέψουμε εμείς γι αυτό όχι μέσα από Μη Κινηματικές Οργανώσεις αλλά στο Κίνημα, κάθε μέρα, όλη μέρα.

7 σχόλια:

reddove είπε...

επισης ενα χαρακτηριστικο των μη κινηματικω οργανωσεων ειναι συνηθως να ασχολουνται με οτιδηποτε περα απο ζητηματα που μας καινει. Οσο πιο μακρυνο ειναι κατι τοσο πιο ευκολο για αυτες να ασχοληθουν. Για απολυσεις πχ δεν εχει γινει τιποτα αλλα για την αιτη τρεχουν, και μαλιστα χωρις καμια εγγυηση ουτε για το αν τα λεφτα θα φτανουν αλλα κυριως για το σχεδιο που υπαρχει για εκει, καθως φοβαμαι οτι μαλλον ο κοσμος μεσα απο αυτες ουσιαστικα χρηματοδοτει τις διαφορες πολυεθνικες που βλεπουν στα ερειπια και τα πτωματα φιλετα για κερδος. Χωρια που αυτοι πχ των δαιφορων διασημων μκο που κανουν παρεμβαση στη ναυαρινου ειναι ντιπ ασχετοι οι περισσοτεροι, απλα τους πληρωνουν κ το κανουν. Ενας βλακας απο τη διαθνη αμνηστια μου ελεγε πως η κουνεβα ειναι ρουμανα να φανταστεις.

Τεσπα σκατα στις ΜΚΟ

reddove είπε...

εξυπνακηδες και βλαμμενοι αυτα τα πιτσιρικια που πληρωνουν να ενημερωνουν και καλα κοσμο. Το παιζουν εξυπνοι και οτι καλα ειναι παντογνωστες, ευαισθητοποιημενοι κλπ, οχι σαν τον υπολοιπο κοσμο που δε νοιαζεται, ειναι αδιαφορος κλπ. Ενω στην πραγματικοτητα ξερουν μονο συγκεκριμενα πραγματα που τους τα χουν μαθει να τα λενε παπαγαλια και αν τυχον πας να τους ρωτησεις κατι που δεν ξερουν αλλαζουν θεμα και λενε κατι που μπορει να μην ξερεις για να σε ψαρωσουν και καλα. Φιλε τους σιχαινομαι οσο δεν παει τους κομπλεξικους.

reddove είπε...

μαλλον για να απαντησει καποιος στα σχολια μου θα πρεπει να βρισω πιο πολυ, γαμω το σπιτι των μκο γαμω.

Eρυθρό Πρίσμα είπε...

Θα σχολιάσω εντός των ημερών. Ας μιλήσει και κανείς άλλος :P

ΚΚ είπε...

Νομίζω ότι αν η Αριστερά έκανε σοβαρή δουλεια θα υπήρχαν οι όροι στην Ελλάδα για να απαξιωθούν πολιτικά τουλάχιστον οι μεγάλες ΜΚΟ.
Το φωτοστέφανο που περιβάλλει τους γιατρούς χωρίς σύνορα νομίζω ότι είναι πιο δύσκολο να σπάσει από την greenpeaceαε ή την WWF. Για την greenpeace ενδεικτικά να πω ότι δεν αναφέρει καν μεγάλα και σοβαρά ζητήματα του ελληνικού γίγνεσθαι όπως η Λευκίμμη.
Επίσης, πρέπει να τονίζεται ότι πολλές ΜΚΟ είναι πιο κυβερνητικές και από την κυβέρνηση, συμμετέχοντας σε πολλά προγράμματα μαζί με τα υπουργεία και λαμβάνοντας χιλιάδες ευρώ. Η κυβερνητικότερη ΜΚΟ είναι η Αλυλλεγγύη της εκκλησίας (είναι αυτό που λέμε κράτος εν κράτει). Τέλος, συχνά στελέχη των ΜΚΟ κατεβαίνουν υποψήφιοι με κόμματα (νομίζω ο πρόεδρος της WWF Ελλάδας κατέβηκε με το ΠΑΣΟΚ).

Eρυθρό Πρίσμα είπε...

Η αριστερά υποτίμησε το θέμα όπως και πολλά άλλα θεωρώντας πως δεν την αφορά, πως δεν θα πιάσει γιατί δεν είμαστε "αμερικανάκια" κτλ. Και εν μέρει είχε δίκιο αφού έχει προχωρήσει λιγότερο από άλλες χώρες αυτή η ιστορία αν και το ζητούμενο δεν είναι άμα τσίμπησε ο 30αρης ή ο 40αρης αλλά αν τσίμπησε ο σημερινός πιτσιρικάς και αυριανός, έφηβος, εργαζόμενος κτλ.

Είπα για τα Καινούργια Ρούχα του Βασιλιά που το θεωρώ εξαιρετικό βιβλίο επί του θέματος. Και μάλιστα με στοιχεία επικαιρότητας τότε π.χ. για το Τσουνάμι που ήταν πολύ πρόσφατο κτλ. Αλλά ακόμη κι αυτό το βιβλίο είναι ζήτημα πόσο αξιοποιήθηκε από την αριστερά ή ακόμη-ακόμη κι από τις ίδιες τις εκδόσεις. Δε θα με χαλούσε ας πούμε μια βιβλιοπαρουσίασή του σήμερα σε μια εκδήλωση που να συνδεθεί με την Αϊτή άσε που το θεωρώ επίκαιρο. Ας το σκεφτεί το στέκι-Σφεντόνα ;)

Ανώνυμος είπε...

Πάντως πολλοί από αυτούς τους τύπους με τα πορτοκαλί μπουφανάκια της Greenpeace, που σε σταματάνε στο δρόμο για να σου πουν τις μπούρδες που σου λένε, πληρώνονται κανονικά και δεν είναι εθελοντές. Μάλιστα τους κάνουν και μια βδομάδα εκπαίδευση για το πως θα φέρονται, τι θα λένε κλπ. Και τα λεφτά είναι σχετικά καλά (5ευρώ την ώρα) οπότε πάει κόσμος για το μεροκάματο. Ούτε καν εθελοντές δηλαδή δεν υπάρχουν σε τέτοιες περιπτώσεις. Για τέτοιες καταστάσεις μιλάμε...