Αναζητηση της απολυτης αληθειας

Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2011

Τι συμβαίνει στο Νεπάλ, νο. 2


Ερώτημα για ένα Ηγετικό Σύντροφο

του Ροσάν Κισσούν


Σύντροφε!

Όταν ήσουν στο δρόμο
Μιλούσες για την επανάσταση

Σύντροφε!

Όταν ήσουν στις παραγκουπόλεις
Μιλούσες για την απελευθέρωση

Σύντροφε!

Όταν ήσουν με τον λαό
Σαν το ψάρι μέσα στο νερό
Μιλούσες για το Μαρξισμό
Μιλούσες για το Λενινισμό
Μιλούσες για το Μαοϊσμό
Μιλούσες τόσο πολύ
Σοσιαλισμός και Κομμουνισμός
Και τι όχι...


Αλλά τώρα Σύντροφε!

Όταν είσαι στην καρέκλα
Δεν ακούς
Τι λένε σου λέει ο δρόμος

Αλλά τώρα Σύντροφε

Όταν είσαι στο ουράνιο βασίλειό σου
Δεν επισκέπτεσαι τις παραγκουπόλεις
Έστω για να επιβεβαιώσεις
Εάν έχουν πεθάνει ευχαριστημένοι
Ή αν είναι ακόμη ζωντανοί

Αλλά τώρα Σύντροφε!

Όταν είσαι στο παλάτι
Δεν αντιμετωπίζεις το λαό
Έστω για να εξακριβώσεις
Ποιες καταγγελίες έχει να θέσει

Ειλικρινά μιλώντας,
Εάν δεν σε πειράζει
Αυτό που ήσουν, Σύντροφε, στο παρελθόν
Δεν είσαι στο παρόν
Έχεις αλλάξει θαυμάσια
Όταν τίποτα δεν έχει αλλάξει

Με την ευγενική σου άδεια
Μπορώ να σου κάνω μια κρίσιμη ερώτηση;
Ω Σύντροφε!
Είσαι ακόμη Σύντροφος,
Ή
τα πάντα
Εκτός από Σύντροφος;



Αυτό το ποίημα, γραμμένo από ένα μακροχρόνιο μέλος του Μαοϊκού Πολιτιστικού Μετώπου, θέτει απλά και καθαρά το τι έχει συμβεί με την επανάσταση στο Νεπάλ. Ο ποιητής ο οποίος αρχικά είχε μείνει ανώνυμος έστειλε το ποίημα στο αγγλόφωνο όργανο του τότε ΚΚΝ(Μ) το Κόκκινο Αστέρι αμέσως μετά τις εκλογές για τη Συντακτική Συνέλευση όπου και δεν δημοσιεύθηκε.

Για τα όποια "λάθη" στη μετάφραση ευθύνεται το Πρίσμα. Παρακαλούνται οι γνώστες και λάτρες της μαοϊκής ποίησης να τα επισημάνουν.

Πηγή στα αγγλικά: http://dissidentvoice.org/2009/03/question-for-a-leading-comrade/

Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2011

Τι συμβαίνει στο Νεπάλ;


Τον Ιούλιο του 2008, ο Basanta, σημαίνων στέλεχος του Μαοϊκού Κόμματος είχε τονίσει σε άρθρο του πως υπάρχει σύγχυση στο επαναστατικό στρατόπεδο για το πως θα προχωρήσει.1 Για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα μέχρι πρόσφατα ακολούθησε σιωπή. Μια σιωπή σαν την ηρεμία πριν ξεσπάσει η καταιγίδα. Το πρόσφατο διάστημα οι εξελίξεις υπήρξαν ραγδαίες.

Παρότι τον Δεκέμβρη του 2010 το κόμμα αποφάσισε να προχωρήσει σε λαϊκή εξέγερση αυτή η απόφαση δεν εφαρμόστηκε. Μάλιστα τότε εκφράστηκαν για πρώτη φορά οι διαφωνίες όταν ο Μπαταράι αντιπρόεδρος του κόμματος και νυν πρωθυπουργός της χώρας διαφώνησε ανοικτά και μέσω περιοδικού που ελέγχει άρχισε να ξεδιπλώνει την πλατφόρμα του.2

Επί της ουσίας υπάρχουν τρεις διαφορετικές τάσεις εντός του κόμματος οι οποίες εκφράζονται κύρια από τους Πρατσάντα, Μπατταράι και Κίραν αντίστοιχα. Οι πιο πολλοί αναλυτές τις χαρακτηρίζουν ως την κεντρίστικη, την δεξιά και την αριστερή. Επί της ουσίας υπάρχουν δυο τάσεις, η επαναστατική όπως αυτή φαίνεται να εκφράζεται από τον Κίραν και η αντεπαναστατική όπως φαίνεται να εκφράζεται από τους άλλους δύο. Η πρώτη θέλει να εφαρμόσει την γραμμή του κόμματος για λαϊκή εξέγερση και διαφωνεί με τυχόν παράδοση των όπλων και διάλυση του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού σε αντίθεση με τις άλλες δύο.

Τίποτα δεν έχει κριθεί. Ιδεολογικές και πολιτικές μάχες δίνονται καθημερινά και σε όλα τα επίπεδα του κόμματος, των μαζικών οργανώσεων και της νεπαλέζικης κοινωνίας. Κάτι τέτοιο είναι εμφανές ακόμη και στο επίπεδο του πολιτισμού με το περιεχόμενο που έχουν διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις.3 Ακόμη και η απόφαση για παράδοση των όπλων φαίνεται να συναντάει σθεναρή αντίσταση από μεγάλη μερίδα τόσο του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού με δημόσιες δηλώσεις για ανυπακοή όσο και του κόμματος.

Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε εάν η πλάστιγγα θα γύρει προς τη μεριά της επανάστασης ή της αντεπανάστασης. Αυτό που γνωρίζουμε όμως είναι ότι πλέον έχει τεθεί το εξής ζήτημα από τη μεριά των επαναστατικών δυνάμεων κόντρα στην αντεπαναστατική γραμμή μέσα στο κόμμα, δηλαδή ότι “ο συμβιβασμός είναι δυνατός σε μια επανάσταση, όμως η επανάσταση δεν είναι δυνατή μέσω μόνο συμβιβασμών.4

Υ.Γ. Μόλις κυκλοφόρησε και συνέντευξη του Γκουαράβ, στελέχους του κόμματος που καταγγέλλει την καθοδήγηση για εγκατάλειψη της θέσης για Νέα Δημοκρατία.

3http://antigeitonies.blogspot.com/2011/09/blog-post_09.html